Nieuws

PwC betaalt 25 miljoen aan schuldeisers Econcern

PwC heeft eind vorig jaar 25 miljoen euro betaald aan de boedel van het failliet verklaarde duurzame-energiebedrijf Econcern.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd faillissementsverslag over Econcern. Met de schikking komt een einde aan een langlopend geschil tussen de curatoren van Econcern en PwC.

Naar aanleiding van een klacht van de curatoren werden twee accountants van PwC, die de jaarrekening van 2007 van Econcern goedkeurden, eind 2014 voor een maand geschorst. Volgens de tuchtrechter hadden zij de controle met onvoldoende diepgang en met een onvoldoende professioneel kritische instelling gepland en uitgevoerd en gaven een goedkeurende accountantsverklaring af zonder deugdelijke grondslag. PwC ging tegen dit oordeel in beroep.

Met de schikking van 25 miljoen euro is een einde gekomen aan dit beroep. Tegelijkertijd zien de curatoren af van verdere stappen tegen PwC. "In het kader van de schikking zijn partijen overeengekomen dat het hoger beroep in de tuchtprocedure bij het CBB door zowel PwC als curatoren wordt ingetrokken en dat curatoren ook overigens afzien van verdere procedures tegen PwC", aldus het faillissementsverslag.

De 25 miljoen gaat naar de boedel en dus naar de schuldeisers. Het is volgens het Financieele Dagblad waarschijnlijk het grootste bedrag ooit dat na een schikking met een accountant naar de boedel gaat van een Nederlands bedrijf.

Aan NRC Handelsblad laat PwC weten dat met de schikking een "lange juridische procedure" is voorkomen. De Nederlandse partners van PwC dragen de kosten.

Volgens het faillissementsverslag is er nog geen schikking getroffen met de oud-bestuurders en –commissarissen van Econcern. De curatoren overleggen met hun advocaten of een schikking mogelijk is.

Econcern ging in de zomer van 2009 failliet, nadat de onderneming voor de tweede keer in korte tijd in grote financiële problemen was gekomen. Na het faillissement bleek Econcern een schuld te hebben van 1 miljard euro. Het Utrechtse bedrijf telde vlak voor het faillissement nog twaalfhonderd medewerkers, bij activiteiten in meer dan twintig landen.

(Bron: ANP / FD / NRC)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.