Nieuws

'Accountants geven een 7,4 voor werkplezier'

Accountants geven hun werkplezier een rapportcijfer van 7,4 en de werk-privébalans een 6,8.

Dat meldt accountants- en advieskantoor ABAB, dat een enquête hield onder 120 (assistent-)accountants uit de samenstelpraktijk bij 53 middelgrote accountantskantoren. De respondenten bevinden zich vooral in de leeftijdscategorieën 20-30 jaar (circa 60 procent) en 30-40 jaar (circa 25 procent van de respondenten).

ABAB: "Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de werkdruk in accountancy hoog is. Veel genoemde antwoorden in dit verband zijn overuren, te grote klantenportefeuille en gedetailleerde urenverantwoording. Toch krijgt het werkplezier met een gemiddelde beoordeling van 7,4 een ruime voldoende. De werk-privébalans komt echter ruim een half punt lager uit, op een 6,8."

Ondanks dat het vak onder een vergrootglas ligt en de werkdruk hoog is, ziet 76 procent zich ook over vijf jaar nog werken in accountancy. Van de respondenten verwacht 21 procent dan in het bedrijfsleven te werken. Op de open vraag ‘Wat vind je het allerleukste aan je werk’ zijn afwisseling en het adviseren van klanten veel terugkerende antwoorden. De keuze tussen twaalf factoren die het werkplezier beïnvloeden, leverde de volgende top drie op: ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, fijne collega's en vrijheid om je werk in te delen.

Veel (assistent-)accountants zijn ambitieus en leergierig, maar de tijd dat het voor de hand lag om uiteindelijk partner te worden, lijkt voorbij. Slechts één op de vijf geeft aan graag partner te willen worden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.