Nieuws

AFM: 'Toepassing nieuwe verslaggevingsregels op koers'

De overgang naar IFRS 9 en IFRS 15 liggen op koers, maar de kwaliteit van de niet-financiële informatie moet verbeteren, zodat deze relevanter, meer vergelijkbaar en evenwichtiger wordt.

Dit blijkt uit de resultaten van twee deelonderzoeken 'In Balans 2018', die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag publiceert. De AFM heeft onderzocht hoe de overgang naar de nieuwe IFRSs is toegelicht in de jaarrekeningen van 2017 en de halfjaarrekeningen van 2018. De meeste ondernemingen lichten het effect van IFRS 9 en IFRS 15 goed toe. Deze twee nieuwe standaarden hebben bij weinig ondernemingen een significant effect op de jaarrekening. De AFM verwacht van beursgenoteerde ondernemingen dat zij de grote impact van IFRS 16 kwantitatief toelichten in de jaarrekening over 2018.

De AFM hamert in de rapporten nog eens op meer aandacht voor duurzaamheid in de financiële sector, een van de speerpunten van de AFM. "Tachtig procent van de 89 beursgenoteerde ondernemingen in ons onderzoek rapporteert in het bestuursverslag 2017 over beleid op de verschillende gebieden van niet-financiële informatie. De vertaling van dit beleid naar risico’s, kpi’s en resultaten vraagt evenwel om verbetering", aldus de AFM.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.