Nieuws

EU-landen willen Europees Arbeidsagentschap

De EU-ministers van Sociale Zaken hebben donderdag groen licht gegeven voor de oprichting van een Europees Arbeidsagentschap (ELA).

Die naam vinden zij in meerderheid beter dan de eerder voorgestelde Europese Arbeidsautoriteit, omdat de rol van de dienst beperkt is tot het ondersteunen van de lidstaten. Het agentschap moet ervoor zorgen dat de nationale inspecties niet langs elkaar heen werken, met name bij grensoverschrijdende arbeid. Het gaat risicoanalyses maken, zorgen voor betere uitwisseling van gegevens en bemiddeling bij conflicten tussen landen. Het tot de orde roepen van bedrijven die de regels overtreden blijft in handen van de lidstaten.

De Europese Commissie stelde in maart voor dat er vanaf volgend jaar zo'n 140 man komen te werken bij de nieuwe dienst. Die zou in 2023 op volle kracht moeten draaien met een jaarlijks budget van 50 miljoen euro. De deelname van lidstaten aan de meeste activiteiten is vrijwillig. Waar het agentschap wordt gevestigd, moet nog worden bepaald.

EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) is blij met de goedkeuring. "Een groot stuk van de puzzel om de eerlijkheid van de interne markt te versterken." Zij valt volgens haar woordvoerder niet over de naamswijziging.

De lidstaten, het parlement en de EC moeten nog onderhandelen over de uiteindelijke wetstekst. De bevoegde commissie van het Europees Parlement stemde vorige maand in met de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit. PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius zei toen daarin een zwarte lijst voor frauderende bedrijven en een rol voor sociale partners in het bestuur van de organisatie te missen.

VNO-NCW en MKB-Nederland zien niets in de oprichting van de ELA. "Een nieuwe EU-autoriteit heeft als nadeel dat over wordt gedaan wat nationaal al gebeurt", zeiden de organisaties in april. Het zou in hun ogen beter zijn als beleidsmakers voor het bestrijden van grensoverschrijdend misbruik en fraude inzetten op verbetering van de instanties en systemen die al bestaan. Ook vakbond FNV was niet enthousiast over de plannen, maar vooral omdat zij in het huidige plan vindt dat de ELA te weinig bevoegdheden kent om effectief te zijn. "Geen enkel frauduleus bedrijf wordt hier bang van", stelde FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga eerder dit jaar.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.