Nieuws

Horizon 2020: inmiddels 3 miljard euro uitgekeerd in Nederland

Nederland heeft tot nu toe ruim 3 miljard euro ontvangen van de 39,7 miljard euro die de Europese Commissie in het kader van Horizon 2020 heeft toegekend.

Hiermee neemt Nederland de zesde plaats in van EU-lidstaten die de meeste middelen uit Horizon 2020 ontvangen. De grootste categorieën waarover het bedrag is verdeeld zijn Nederlandse universiteiten en universitaire medische centra (1,5 miljard euro, 50,6 procent), Nederlandse bedrijven (781 miljoen euro, 25,8 procent) en onderzoeksinstellingen (535 miljoen euro, bijna achttien procent).

Nederlandse deelnemers krijgen gezamenlijk ongeveer 750 miljoen euro per jaar aan ondersteuning uit Horizon 2020. De Europese Commissie heeft tot nu toe in totaal aan 21.276 projecten financiering toegekend. Nederland neemt deel aan 3.630 projecten. De gemiddelde slaagkans van Nederlandse deelnemers ligt met 16,4 procent boven het Europese gemiddelde van 12,5 procent.

Tot nu toe hebben 1.151 unieke Nederlandse bedrijven met succes deelgenomen aan Horizon 2020, waarvan 930 mkb-bedrijven. Van de 781 miljoen die aan Nederlandse bedrijven is toegekend, gaat 522 miljoen naar het mkb.

Horizon 2020

Het programma Horizon 2020 biedt sinds 2014 financiële ondersteuning aan bedrijven of kennis- onderzoeksinstellingen die in internationaal verband bezig zijn met onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie. Van het totale Horizon 2020 budget is nog 35 miljard euro beschikbaar voor subsidie-aanvragen in de komende twee jaar.

"De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt Nederlandse deelnemers aan Horizon 2020. Hierdoor weten meer bedrijven en kennisinstellingen de weg naar Brussel beter te vinden en nam het aantal succesvolle Nederlandse deelnemers aan Horizon 2020 toe", aldus de RVO.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.