Nieuws

Al 700 miljoen voorschot in derivatenkwestie

Nederlandse banken hebben tot dusver 700 miljoen euro aan voorschotten aangeboden voor de afhandeling van klachten van ondernemers die het schip in zijn gegaan met rentederivaten. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend, daags voor een bijeenkomst over de kwestie in de Tweede Kamer.

Eind oktober stond dat bedrag nog op ongeveer 400 miljoen euro. De voorschotten worden aangeboden omdat de uitvoering van de definitieve herstelregeling meer tijd vergt dan voorzien. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) drong er destijds op aan dat gedupeerde ondernemers een voorschot aangeboden kregen.

Zes banken gingen in 2016 akkoord met een grote compensatieregeling omdat ze in het verleden ondernemers met veel te ingewikkelde financiële producten hebben opgescheept.

Wurggreep

Volgens MKB-Nederland houden banken en toezichthouders elkaar in een wurggreep. "Bureaucratie nekt een vlotte afwikkeling", zo meldde directeur Leendert-Jan Visser van de ondernemersorganisatie. Daardoor wachten gedupeerde ondernemers "onacceptabel lang" op compensatie. Van de negentienduizend mkb'ers die voor compensatie in aanmerking komen, hebben volgens MKB-Nederland nog geen vierhonderd een aanbod gekregen.

Het dossier rentederivaten is volgens de Visser zo langzamerhand "de woekerpolis-affaire van de banken" geworden. "De zaak sleept zich al jaren voort en geen ondernemer begrijpt nog waarom het zo lang moet duren." Hij wijst er verder op dat de banken allang hun verlies hebben genomen en het geld voor compensatie in principe klaar staat.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.