Nieuws

Explosieve stijging schulden bedrijven door IFRS 16

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven kunnen volgend jaar hun schulden op de balans flink zien stijgen doordat onder IFRS 16 leaseverplichtingen van bedrijven op de balans moeten worden gezet.

Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van berekeningen van PwC. In totaal stijgt de schuld van alle AEX- en AMX-bedrijven met minimaal 45 miljard euro, ofwel 15 procent van de huidige schuld. Retail- en luchtvaartbedrijven zien de grootste stijging van schulden: door de huur van winkelpanden heeft Ahold bijvoorbeeld 7,4 miljard euro extra schuld, en KLM 6,9 miljard euro door het leasen van vliegtuigen.

De nieuwe regel van de International Accounting Standards Board (IASB) staat niet meer toe dat bedrijven operational lease-contracten buiten de balans houden. Wereldwijd zouden beursgenoteerde bedrijven zo'n 3.000 miljard euro aan leasecontracten hebben, waarvan momenteel 85 procent niet op de balans staat. Doordat bij veel bedrijven de schuldratio's nu zullen verslechteren, kan het zijn dat bedrijven opnieuw met banken moet onderhandelen over hun schuldenplafond.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.