Nieuws

'Kantoorfaciliteiten en werk-privébalans belangrijker bij aantrekken talent'

Bij het binnenhalen van nieuw talent blijkt het bieden van een goede werk-privébalans het belangrijkst, gevolgd door de organisatiecultuur en fijne collega's.

Dat blijkt uit de Walters People Salary Survey 2018, een onderzoek van recruitmentorganisatie Robert Walters met 985 respondenten. "Doordat het aantal vacatures nu al twee jaar lang stijgt en er voor 2018 onverminderd sterke groei verwacht wordt, zullen organisaties regelmatig te maken krijgen met een tekort aan kandidaten. 67 procent van de werkgevers denkt dat het in 2018 moeilijker wordt om nieuwe werknemers te vinden", aldus Robert Walters.

Salaris speelt geen hoofdrol

Hoogopgeleide werknemers realiseren zich dat het tij gekeerd is, en durven weer meer eisen te stellen aan hun werkgever. Zo verwacht 61 procent van hen een salarisverhoging van minimaal 3 procent. Het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden komen echter pas op de vierde plaats van factoren die kandidaten belangrijk vinden in een baan. Een goede werk-privébalans staat op de eerste plaats, daarna volgt de organisatiecultuur en het contact met collega’s en op de derde plaatst staat een uitdagende functie-inhoud.

Werk-privé

Een groot aantal werkgevers zegt al in te spelen op de wens van een goede werk-privébalans. 63 procent van de professionals heeft de mogelijkheid om flexibele uren te werken, en 47 procent kan thuis werken. Daarnaast vinden werknemers het belangrijk om gezond en fit te blijven, en zij waarderen het als hun werkgever hen hierbij helpt. Steeds meer werkgevers gaan mee in deze trend; 68 procent voert actief beleid om een gezonde levensstijl te stimuleren.

Gezonde snacks op kantoor zijn het meest gewaardeerde extraatje, gevolgd door korting op een fitness-abonnement. Op drie staan sportlessen met collega’s en op de vierde plaats bedrijfsdeelname aan sportevenementen. "Slechts 29 procent van hen kan een fitness uitdaging op de werkvloer waarderen. Onderling de competitie aangaan zien de meeste werknemers dus niet zitten."

Kantoorfaciliteiten

Buiten de werknemer zelf moet ook het kantoor in topconditie zijn. De meeste werkgevers zijn van mening dat zij de zaken op orde hebben; 74 procent geeft aan dat medewerkers binnen hun organisatie volledig productief kunnen werken. Slechts 31 procent van de werknemers deelt deze mening.

De grootste stoorzenders op kantoor: 63 procent van de werknemers geeft aan afgeleid te worden door pratende collega's. Ook slechte IT-faciliteiten (26%) en oncomfortabel meubilair (20%) komen de productiviteit niet ten goede. Tot slot geeft 29 procent van de werknemers aan niet voldoende daglicht te krijgen op hun werkplek. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.