Nieuws

'Rode vlaggen': bundel over 'frauderisico's ontdekken en melden'

Accountant.nl publiceert een nieuwe uitgave over 'Rode vlaggen: frauderisico's ontdekken en melden'.

Columnist Marcel Pheijffer schreef recent in een column in het FD: "Agressief boekhouden ligt op de loer. Maar 'red flags' verraden dat: oplopende werkkapitaal- en debiteurenposities, crediteurenstretching, optimistische waardering onderhanden werk en goodwill, stijging schuldpositie, dividenden die via leningen worden gefinancierd. Goede analisten valt dat op en zij waarschuwen er tijdig voor. Goede accountants doen dat ook."

De uitgave Rode vlaggen put uit rechtspraak over gevallen van fraude waarin accountants een rol speelden. De bundel is de opvolger van de succesvolle uitgave Uitglijders en is volledig gewijd aan het thema fraude.

Groen en rood

Rode vlaggen gaat, anders dan Uitglijders, niet alleen in op tuchtrechtspraak, maar ook op civiel, straf- en bestuursrechtspraak. Bovendien zijn niet alleen zaken geselecteerd waarin accountants een steek lieten vallen, maar ook uitspraken over zaken waarin de accountant het goed heeft gedaan. Voorbeelden van themas die aan de orde komen:

  • Contanten en kas;
  • Geknoei met cijfers;
  • Belastingkwesties.

Bij elke besproken uitspraak staat een aantal rode en groene vlaggen. Om het zoeken naar zaken te vergemakkelijken zijn deze vlaggen in overzichten aan het einde van de bundel thematisch gerangschikt.

Auteur van Rode vlaggen is juridisch journalist Lex van Almelo, die onder meer al jaren de tuchtrechtsamenvattingen schrijft voor deze site.

Download 'Rode vlaggen'

Het is helaas niet meer mogelijk gedrukte exemplaren van Rode vlaggen op te vragen. Van het boek is wel een pdf-versie beschikbaar. Daarin zijn links opgenomen naar regelgeving, uitspraken op Rechtspraak.nl en tuchtrechtsamenvattingen op Accountant.nl.

» Download 'Rode vlaggen'

Met deze publicatie stimuleert de NBA de implementatie van maatregel 6.2 uit het rapport 'In het publiek belang'. De vijfde bijeenkomst van het Platform Leren van toezicht (mei 2018) gaat verder met het thema fraudebestrijding, onder andere gebaseerd op de casussen uit 'Rode vlaggen'.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.