Nieuws

'Rode vlaggen': bundel over 'frauderisico's ontdekken en melden'

Accountant.nl publiceert een nieuwe uitgave over 'Rode vlaggen: frauderisico's ontdekken en melden'. De nieuwe publicatie is gratis voor NBA-leden en andere geïnteresseerden.

Columnist Marcel Pheijffer schreef recent in een column in het FD: "Agressief boekhouden ligt op de loer. Maar 'red flags' verraden dat: oplopende werkkapitaal- en debiteurenposities, crediteurenstretching, optimistische waardering onderhanden werk en goodwill, stijging schuldpositie, dividenden die via leningen worden gefinancierd. Goede analisten valt dat op en zij waarschuwen er tijdig voor. Goede accountants doen dat ook."

De uitgave Rode vlaggen put uit rechtspraak over gevallen van fraude waarin accountants een rol speelden. De bundel is de opvolger van de succesvolle uitgave Uitglijders en is volledig gewijd aan het thema fraude.

Groen en rood

Rode vlaggen gaat, anders dan Uitglijders, niet alleen in op tuchtrechtspraak, maar ook op civiel, straf- en bestuursrechtspraak. Bovendien zijn niet alleen zaken geselecteerd waarin accountants een steek lieten vallen, maar ook uitspraken over zaken waarin de accountant het goed heeft gedaan. Voorbeelden van themas die aan de orde komen:

  • Contanten en kas;
  • Geknoei met cijfers;
  • Belastingkwesties.

Bij elke besproken uitspraak staat een aantal rode en groene vlaggen. Om het zoeken naar zaken te vergemakkelijken zijn deze vlaggen in overzichten aan het einde van de bundel thematisch gerangschikt.

Auteur van Rode vlaggen is juridisch journalist Lex van Almelo, die onder meer al jaren de tuchtrechtsamenvattingen schrijft voor deze site.

Spitsuursessies

De NBA organiseert in april drie 'spitsuursessies' voor mkb-accountants, waarin aandacht wordt besteed aan Rode vlaggen. Daarnaast wordt in de sessies een minipracticum gegeven over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Deze sessies vinden plaats op:

Bestellen

U kunt Rode vlaggen gratis opvragen met behulp van het bestelformulier op de NBA-site.

» Bestel 'Rode vlaggen'

Bij een bestelling van meer dan vijf exemplaren wordt 5 euro per exemplaar in rekening gebracht. Daarvoor kunt u contact opnemen met de NBA-boekhandel: per e-mail boekhandel@nba.nl of telefonisch op 020 301 03 23.

Pdf-versie

Van het boek is ook een pdf-versie beschikbaar. Daarin zijn links opgenomen naar regelgeving, uitspraken op Rechtspraak.nl en tuchtrechtsamenvattingen op Accountant.nl.

» Download 'Rode vlaggen'

Met deze publicatie stimuleert de NBA de implementatie van maatregel 6.2 uit het rapport 'In het publiek belang'. De vijfde bijeenkomst van het Platform Leren van toezicht (mei 2018) gaat verder met het thema fraudebestrijding, onder andere gebaseerd op de casussen uit 'Rode vlaggen'.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.