Nieuws

Herman van Brenk: green paper structuurmodellen geen goede basis voor debat

De in december jl. uitgebrachte green paper Structuurmodellen Accountancy van de NBA geeft een te positief beeld van het huidige partnermodel. Ook wordt voorbij gegaan aan eerder onderzoek over de combinatie van controle- en adviesdiensten.

Dat schrijft dr. Herman van Brenk (Nyenrode) in een uitgebreid commentaar  op de green paper. Van Brenk vindt de weergave van wetenschappelijk onderzoek in het document "te selectief en te eenzijdig". Voor zorgvuldige analyse van de huidige structuurmodellen is breed onderzoek naar wetenschappelijke literatuur nodig, maar het lijkt er volgens hem op dat dit onvoldoende is gedaan.  

In de optiek van Van Brenk gaat de green paper ook voorbij aan de negatieve invloed van een combinatie van controle- en adviesdiensten op de kwaliteit van de accountantscontrole. Kiezen voor het businessmodel van de multidisciplinaire accountantsorganisatie "werkt frictie tussen audit en advisory in de hand". Onderzoek bewijst dat, aldus Van Brenk.

Het huidige partnermodel past in zijn optiek niet meer bij de oorspronkelijke doelstelling van het accountantsberoep. Hij vreest dat de organisatie van het vak voor sommigen zelfs reden is om de accountancy te verlaten.

Als geheel vindt Van Brenk dat de green paper "geen goede basis vormt voor het debat over de structuurmodellen van het accountantsberoep. De wetenschappelijke onderbouwing vereist meer zorgvuldigheid en alternatieve modellen verdienen meer waardering."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.