Nieuws

PwC: innovatievere familiebedrijven zorgen voor economische groei

Als familiebedrijven meer nieuwe technologieën omarmen, kan de Nederlandse economie met maximaal 2,6 miljard euro extra groeien. Daarnaast neemt de arbeidsproductiviteit de komende tien jaar met 10 procent toe.

Dat blijkt uit onderzoek van PwC. Het kantoor heeft in kaart gebracht in welke mate familiebedrijven gebruikmaken van tien innovatieve technologieën of dat van plan zijn te doen. Daarnaast is gekeken naar de consequenties van dit gebruik. Deze tien technologieën, de zogenoemde ‘essential technologies’, kunnen volgens PwC wereldwijd impact op een groot aantal sectoren krijgen, zijn commercieel interessant en groeien enorm snel.

Familiebedrijven innovatief

Familiebedrijven dragen in grote mate bij aan het Nederlandse bruto binnenlands product. Ook zijn ze innovatief: een groot deel van de Nederlandse familiebedrijven heeft de afgelopen jaren nieuwe patenten en producten ontwikkeld.

Daarnaast houden familiebedrijven zich nadrukkelijk bezig met proces- en IT-innovatie. Zij gebruiken daarbij in toenemende mate nieuwe technologieën. Dat was voor PwC de aanleiding om te onderzoeken wat de meerwaarde is van de inzet van tien nieuwe technologieën bij familiebedrijven, in welke mate de familiebedrijven verwachten die technologieën te omarmen en wat dat voor hen voor consequenties heeft.

De ‘essential technologies’

Na een wereldwijde analyse van meer dan honderdvijftig technologieën kwam PwC tot een overzicht van de technologieën die de komende jaren wereldwijd in elke sector impact zullen hebben. Deze ‘essential technologies’ zijn:

  • internet of things;
  • augmented reality;
  • virtual reality;
  • blockchain;
  • artificial intelligence;
  • 3D-printen;
  • drones;
  • robots;
  • nanotechnologie;
  • slimme energieopslag.

Impact voor businessmodellen

Het gebruik van de ‘essential technologies’ zorgt voor betere producten en snellere processen. Daarnaast ontwikkelen familiebedrijven nieuwe businessmodellen door het gebruik van de technologieën. Het rapport toont aan dat vijf elementen van businessmodellen veranderen. Dat zijn strategie, bedrijfsvoering, compliance, klantbetrokkenheid en people & talent. Vooral de laatste twee worden door familiebedrijven vaak genoemd als cruciaal.

People & talent grootste dilemma

People & talent vormt tegelijkertijd ook een van de belangrijkste dilemma’s. Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat werkzaamheden veranderen of verdwijnen. Er kunnen banen verdwijnen, maar tegelijkertijd ontstaan er ook compleet nieuwe banen. Hoe ga je hier als bedrijf, maar ook als samenleving mee om?

Familiebedrijven zijn zich sterk bewust van dit dilemma. Verschillende familiebedrijven gaven aan dat zij verwachten in de toekomst andere skills en andere functies nodig te hebben dan nu het geval is. Deze familiebedrijven investeren daarom bewust veel in het continu opleiden van hun medewerkers en in duurzame inzetbaarheid.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.