Nieuws

Boek over accountants doet stof opwaaien

Na enkele omvangrijke boekhoudschandalen is er momenteel in het Verenigd Koninkrijk veel te doen over de marktdominantie in de accountancy van de big four. Een kritisch boek over de sector van onderzoeksjournalist Richard Brooks doet daar nog een schepje bovenop.

The Financial Times, The Guardian en The Times schreven allemaal uitgebreid over het boek 'Bean Counters: The Triumph of the Accountants and How They Broke Capitalism' van Richard Brooks. De kernvraag van zijn boek: wie bewaakt de bewakers?

Brooks stelt dat de accountancysector te ver is afgedreven van het morele kompas waarmee het ooit begon. Wat hem betreft zijn veel accountants, en dan met name bij grote kantoren, niet meer bezig met het dienen van het maatschappelijk belang. De kantoren misbruiken op grote schaal hun centrale rol in de economie om adviesdiensten te verkopen waar miljarden mee worden verdiend, aldus de auteur.

Verleiding

Om zijn punt te maken duikt Brooks de geschiedenis in, interviewt insiders en analyseert meerdere boekhoudschandalen. Hij bespreekt ook de invloed van de grote kantoren op de politiek en verschillende maatregelen die de accountancysector op het 'rechte pad' zouden kunnen brengen. In zijn optiek zijn accountants wel degelijk belangrijk, maar faalt het huidige toezicht en de regelgeving.

Volgens Brooks is het zaak om de verleiding van het grote geld en de macht in te perken en om conflicterende belangen zoveel mogelijk te bestrijden. Hij pleit daarom voor een strikte scheiding van advies en controle en het opbreken van de big four. Ook vindt hij dat er een publieke instelling moet komen die grote banken controleert. Daarnaast ziet hij graag een strengere en meer onafhankelijke toezichthouder.

Pijnlijk moment

Brooks’ boek komt op een pijnlijk moment in het Verenigd Koninkrijk. Er woeden aan de overzijde van het Kanaal flinke discussies over het accountantsberoep, na een aantal schandalen waar big four-kantoren bij betrokken zijn. Met name de ondergang van bouwer Carillion zorgt voor scherpe kritiek op de grootste accountantsorganisaties.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.