Nieuws

Eerste Kamer steunt vernieuwde faillissementsprocedure

De Eerste Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel Wet modernisering faillissementsprocedure aangenomen. De wet moet de afwikkeling van faillissementen makkelijker maken en de maatschappelijke kosten die uit een faillissement voortvloeien beperken.

Zo kan er straks beter gebruik worden gemaakt van de mogelijkheden om digitaal te werken. Ook krijgen curator en rechter-commissaris meer ruimte om maatwerk te leveren.

Bovendien wordt het insolventieregister verbeterd. Op dit moment moeten consumenten en ondernemers soms met de rechtbank bellen om te controleren of een bedrijf failliet is. Een snelle en eenvoudige toegang tot het register van faillietverklaringen moet onnodige verliezen voorkomen, bijvoorbeeld in de situatie dat iemand niet weet dat een bedrijf failliet is en toch vooruitbetaalt.

Daarnaast krijgen schuldeisers dankzij digitale informatievoorziening sneller de beschikking over belangrijke besluiten van de rechter, zoals het vonnis waarin het faillissement is uitgesproken of de toestemming voor de verkoop van de bedrijfsinventaris van de failliete onderneming.

» Eerste Kamer: Wet modernisering faillissementsprocedure

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.