Nieuws

'Termijn voor deponeren jaarstukken moet korter'

Naast een deponeringsplicht zou de termijn die op dit moment geldt voor het opmaken en het deponeren van de jaarstukken veel korter moeten zijn.

Dat bepleit Ruud Vergoossen, hoogleraar externe financiële verslaggeving (Nyenrode en Maastricht), in een opinie in het Financieele Dagblad. "In het huidige digitale tijdperk zou het toch geen probleem mogen zijn om binnen een maand of zes te publiceren", aldus Vergoossen.

Vergoossen reageert met zijn opinie op het voorstel van de NBA bedrijven te verplichten een paragraaf op te nemen in het bestuursverslag over de toekomstbestendigheid van hun onderneming. Hij vraagt zich af of het voorstel van de NBA nut heeft, omdat het bestuursverslag vaak pas heel laat wordt gedeponeerd, en vaak niet is in te zien.

Seminar NBA

Vergoossen sprak eerder op een seminar van de NBA over dit onderwerp, waar hij de uitkomsten presenteerde van recent grootschalig onderzoek naar de publicatie van het bestuursverslag bij (middel)grote ondernemingen. Gemiddeld worden jaarstukken in ons land pas 229 dagen na balansdatum gepubliceerd. Grote bedrijven doen het daarbij niet beter dan middelgrote, aldus Vergoossen. De helft van alle bedrijven maakt gretig gebruik van mogelijkheden voor verlenging van de deponeringstermijn, hoewel die bedoeld is voor 'bijzondere omstandigheden'. De handhaving in ons land is echter nogal soft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België.

De beschikbaarheid van niet gedeponeerde jaarverslagen is ronduit slecht; een aantal van de onderzochte vennootschappen handelt zelfs in strijd met de wet. In Nederland wordt ook vaak gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het bestuursverslag alleen ten kantore ter inzage te leggen en niet bij de KvK te deponeren. Dit kan binnen Europa verder alleen in Luxemburg en Hongarije. Vergoossen pleit daarom net als de NBA voor een deponeringsplicht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.