Nieuws

Volkswagen krijgt megaboete in Duitsland

Volkswagen is in Duitsland akkoord gegaan met een megaboete ter waarde van één miljard euro. Het gaat om een schikking met openbare aanklagers in verband met het sjoemelsoftwareschandaal. Volkswagen erkent schuld en accepteert de straf daarvoor, stelt de autobouwer in een verklaring.

De boete is voor Volkwagen de grootste tot nu toe in Europa, maar het bedrag valt in het niet bij de vele miljarden dollars die de Duitsers hebben neergeteld voor het vergoeden van alle schade in Noord-Amerika. Daar kwam Volkswagen eerder onder meer een schikking overeen met justitie ter waarde van 4,3 miljard dollar.

Volkswagen raakte in het najaar van 2015 in opspraak toen bleek dat het concern jarenlang toelatingstests voor dieselmotoren had gemanipuleerd. Wereldwijd gaat het om bijna elf miljoen auto's, verkocht tussen 2007 en 2015. Ook andere autoconcerns zijn inmiddels bij de 'sjoemelsoftware'-affaire betrokken geraakt. 

Met de schikking  is de kwestie nog niet afgedaan. De juridische procedure in Duitsland wordt nu wel beëindigd, maar er spelen nog meer zaken. Volkswagen-topman Herbert Diess benadrukt dat het bedrijf er met man en macht aan werkt om de affaire te boven te komen. Maar er zijn volgens hem nog verdere stappen nodig om het vertrouwen te herstellen, in Volkswagen zelf en in de auto-industrie als geheel.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.