Nieuws

De Vries: partnermodel is 'heilig huisje'

Volgens jonge accountants heeft het partnermodel binnen accountantsorganisaties zijn langste tijd wel gehad, maar is het binnen de sector nog steeds een 'heilig huisje'. Dat zegt Marlies de Vries, onderzoeker bij Nyenrode Business Universiteit, in een interview in De Telegraaf.

De Vries deed samen met de NBA Young Profs dit voorjaar onderzoek naar de werkdruk bij jonge accountants en de invloed daarvan op de kwaliteit van het controlewerk. Dat onderzoek is bij een aantal kantoren stevig aangekomen. "Hoewel de vraag is hoe iets kan inslaan als een bom als iedereen het al weet", aldus De Vries, die in dit verband spreekt van "de omerta van het accountancypeleton".

Volgens De Vries ervaren jonge accountants vooral dat "de schoorsteen moet blijven roken" binnen accountantskantoren. "De recent afgezwaaide PwC-topman Van Mierlo zei in het FD dat er al tien jaar niet meer op winst wordt gestuurd. Dat kan misschien wel zo zijn, maar dat sijpelt niet op die manier door in de meeste organisaties."

Zeggenschap inleveren

Om jonge mensen binnen het openbare beroep vast te houden zou je ze meer autonomie moeten geven, meent De Vries. Ook moeten planningen realistischer worden ingevuld en moeten leiders bereid zijn een deel van hun zeggenschap in te leveren. "Als ze dat niet doen, dan blijft het bij een hoop retorisch geleuter, toespraken en beleidsnotities."

De Vries betwijfelt of de noodzakelijke verandering binnen het beroep wel door de huidige top van de kantoren kan worden gerealiseerd. "Kijk je naar de topmensen dan werken ze vrijwel allemaal nog bij dezelfde organisatie waar ze ooit zijn begonnen. Dat roept de vraag op of je dan nog wel in staat bent om te veranderen."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.