Nieuws

FAR: Talentmanagement nodig om auditkwaliteit te behouden

Onderzoekers van de Foundation for Auditing Research (FAR) luiden de noodklok over het hoge verloop van talent binnen de auditpraktijk, als gevolg van de te hoge werkdruk.

Door het hoge verloop komt de kwaliteit van audits onder druk en worden investeringen in menselijk kapitaal ondermijnd. Dat leidt in de toekomst tot een leiderschapsvacuüm in de sector, aldus onderzoekers Frank Moers en Judith Künneke. De oplossing moet gezocht worden in het eerder herkennen van talent, meer managers met impliciete kennis op de werkvloer, herintroduceren van training on-the-job en mentoren helpen om constructieve feedback te geven. 

Moers en Künneke pleiten voor proactief talentmanagement binnen de sector. Uit hun onderzoek blijkt dat het vertrek van talent niet alleen de kwaliteit van audits bedreigt, maar ook leidt tot vernietiging van menselijk kapitaal binnen auditfirma’s.

Kennis en commitment

Toegenomen regelgeving en hoge werkdruk zorgen er in toenemende mate voor dat jong, veelbelovend talent gefrustreerd raakt en de sector verlaat. "Op de regelgeving kun je als werkgever geen invloed uitoefenen. Het is van belang te focussen op wat je wél kan beïnvloeden", stelt Frank Moers. "Menselijk kapitaal gaat niet alleen over kennis, maar ook over commitment. Firma’s moeten zich daarom de vraag stellen wat zij identificeren als talent, hoe ze het willen behouden en ontwikkelen."

Naast technische kennis is impliciete kennis in toenemende mate een doorslaggevende factor om een top professional te worden in de auditpraktijk, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Klantcontact is niet meer exclusief voorbehouden aan senior partners, maar wordt ook onderhouden door teamleden. Dat vereist vaardigheden als overtuigingskracht, draagvlak kunnen creëren en een rechte rug houden wanneer dit nodig is. "Managers die zelf deze impliciete kennis niet hebben, herkennen het ook niet bij jong talent. De verkeerde mensen krijgen dan promotie, waarmee een vicieuze cirkel wordt gecreëerd waardoor zich onvoldoende leiderschap met de juiste vaardigheden kan ontwikkelen", aldus Moers. "De manager is de sleutel voor het behoud of verlies van talent."

Lange termijn

Auditfirma's kunnen verschillende dingen doen om verlies van talent te voorkomen. Dit begint met de bereidheid om daadwerkelijk invulling te geven aan talentprogramma's en het overbrengen van impliciete kennis op jong talent. Dit vereist wel langetermijnvisie. "Focus je alleen op het klantportfolio en de korte termijn winst? Of investeer je in de ontwikkeling en daarmee in het behoud van veelbelovende medewerkers?", zegt Judith Künneke. "Het is een investering die zichzelf op langere termijn terugbetaalt. De keuze is aan de firma's."

Onlangs organiseerde de FAR een masterclass rondom het thema The Loss of Talent. De bevindingen van de FAR-onderzoekers sluiten aan bij recent onderzoek door Nyenrode en NBA Young Profs. Ook daaruit bleek dat de werkdruk nadelige gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van de accountantscontrole en reden is voor jonge accountants om de openbare praktijk te verlaten.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.