Nieuws

ICAEW: ook joint audits of overheid als opdrachtgever mogelijke oplossingen

Verplichte 'joint audits', waarbij een big four-kantoor samen met een kleiner kantoor een bedrijf controleert, kunnen de marktdominantie van de Britse big four doorbreken. Ook het opdrachtgeverschap overhevelen naar de overheid is een mogelijke maatregel.

Dat zegt Michael Izza, directeur van de Britse beroepsorganisatie Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), tegen het Financieele Dagblad en in een opinie op Economia. Afgelopen week werd bekend dat de ICAEW voorstelt om de big four samen nog maar 75 procent van de Britse beursgenoteerde bedrijven te laten controleren. Met dat voorstel hoopt Izza radicale ingrepen vanuit de politiek en toezichthouders in de nasleep van de Carillion-affaire te voorkomen.

Izza zegt nu ook andere oplossingen te overwegen, zoals joint audits, waarbij een big four-kantoor verplicht wordt om een controle samen met een kleiner kantoor te doen. Een ander voorstel van Izza is om het opdrachtgeverschap voor controles over te hevelen naar een overheidsorgaan. Momenteel zou er namelijk nogal eens voor een big four-kantoor worden gekozen omdat bedrijven bang zijn bij problemen het verwijt te krijgen dat zij een te klein kantoor hebben ingeschakeld.

Toezichthouder

Er wordt inmiddels ook kritisch gekeken naar de rol van de Britse toezichthouder, de Financial Reporting Council. Volgens de twee parlementaire commissies die het omvallen van Carillion onderzoeken is de FRC "tandeloos en ineffectief". Daarbij zouden er te veel voormalige big four-accountants in het bestuur zitten. Izza beaamt dat het roer om moet bij de FRC: "Alles bij het oude laten is geen optie. Wat we nodig hebben, is een toezichthouder die vertrouwd, gerespecteerd en soms gevreesd wordt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.