Nieuws

RB: 'Wetsvoorstel spoedreparatie fiscale eenheid slecht uitvoerbaar'

Het Register Belastingadviseurs (RB) denkt dat het wetsvoorstel spoedreparatie fiscale eenheid gaat zorgen voor fors meer administratieve lasten en twijfelt daarom aan de uitvoerbaarheid.

Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van het RB: "Het is goed dat dit wetsvoorstel is gepubliceerd, waarmee er meer duidelijkheid is welke kant het ministerie uit wil. Maar het RB heeft twijfels bij de uitvoerbaarheid van de voorgestelde regels, die waarschijnlijk tot een forse verhoging van de administratieve lasten leiden. Terecht, want ook andere partijen hebben dergelijke twijfels geuit."

Het RB plaatst ook vraagtekens bij de terugwerkende kracht die het wetsvoorstel heeft. "Het blijkt onduidelijk in hoeverre de terugwerkende kracht wel in overeenstemming is met Europese regels. Wij hebben hier onze bedenkingen bij", aldus Schenk.

Ruime bevoegdheid

Adjay Pahladsingh, van de commissie Wetsvoorstellen van het RB, uit ook zijn zorgen over de bevoegdheid van belastinginspecteurs. "Het RB is verheugd dat de staatssecretaris conform onze suggestie inderdaad een drempelbedrag wil invoeren voor de winstdrainageregeling (artikel 10a Wet op de vennootschapsbelasting 1969). Dat de inspecteur daarbij de mogelijkheid heeft aannemelijk te maken dat zakelijke overwegingen niet aanwezig zijn, kunnen we ook begrijpen. Maar goedwillende belastingplichtigen moeten niet de dupe worden van zo’n ruime bevoegdheid. De praktijk zou, net als bij de invoering van artikel 10a Vpb, gebaat zijn bij een toezegging dat de inspecteur zich terughoudend opstelt als er geen aanwijzingen zijn dat deze bepaling aan de orde is."

Ook Pahladsingh is van mening dat de begrote kosten te rooskleurig zijn ingeschat en in werkelijkheid fors hoger liggen. "Het RB vindt dat het voorkomen van hoge uitvoeringskosten voor ondernemingen in het mkb zwaarder weegt dan de belastingderving."

 

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

'Fiscale eenheid vraagt om herziening door aantrekkende economie'

Ondernemers vergeten bij een veranderende economie vaak om de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting aan te passen. In een aantrekkende economie met hogere bedrijfswinsten is een fiscale eenheid minder voordelig. Onwetendheid onder ondernemers en de passiviteit in het aanpassen van de fiscale structuur brengt financiële gevolgen met zich mee, signaleert accountants- en advieskantoor Accon avm.

x 0

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.