Nieuws

Bernanke: ernst financiële crisis onderschat

Beleidsmakers hebben de kracht van de financiële crisis ernstig onderschat. Dat zei voormalig president Ben Bernanke van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken. Hij was destijds voorzitter van de Fed.

Volgens Bernanke was niet verwacht hoe groot de economische schade zou zijn door de crisis die uitbrak na de val van zakenbank Lehman Brothers in 2008. Dit is nu exact tien jaar geleden. "Niemand zag aankomen hoe wijdverspreid en verwoestend de crisis zou zijn", stelt Bernanke. De paniek die het financiële systeem in zijn greep kreeg was volgens hem de belangrijkste reden voor de zware diepte van de recessie.

De oud-centralebankpresident stelt dat de recessie waarschijnlijk niet zo ernstig was geweest als investeerders en beleggers niet enorme hoeveelheden geld uit de banken en andere financiële instellingen hadden getrokken. De Amerikaanse overheid moest de financiële sector met honderden miljarden te hulp schieten om te voorkomen dat grote banken en verzekeraars zouden omvallen.

Nederlandse economie

Het CBS geeft vandaag in een artikel een indruk van de ontwikkeling van de Nederlandse economie en samenleving sinds de val van Lehman Brothers. De Nederlandse economie beleeft inmiddels al een tijd een hoogconjunctuur, maar het herstel is niet volledig, aldus het statistiekbureau.

Zo is de overheidsschuld nog altijd beduidend hoger dan voor de crisis en is de woningproductie een stuk lager. Ook doet de arbeidsmarkt er lang over om terug te komen op het niveau van vóór de crisis. De werkgelegenheid in de industrie, bouw en financiële dienstverlening is zelfs een stuk lager dan vóór de crisis, aldus het CBS.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.