Nieuws

EU-landen lopen samen 150 miljard aan btw mis

De EU-landen zijn in 2016 samen bijna 150 miljard euro aan btw-inkomsten misgelopen, veelal door ontoereikende administratie maar ook door fraude.

Dat blijkt uit een onderzoek dat vrijdag door de Europese Commissie is gepubliceerd. De Commissie wil dat het btw-stelsel in de EU drastisch wordt hervormd.

Het verlies is wel tien miljard minder dan in 2015, maar het is nog altijd één achtste van alle gezamenlijke btw-inkomsten. Nederland, Bulgarije, Letland en Cyprus doen het het beste bij het innen van de btw. Daar is het verlies in 2016 met meer dan 5 procent gedaald. Nederland liep in 2016 iets meer dan twee miljard euro mis, in 2015 was dat nog ruim vier miljard. Maar in landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is de kloof juist vergroot.

"De lidstaten hebben de btw-inning in de hele EU verbeterd. Dat is positief. Maar een verlies van 150 miljard per jaar voor de nationale begrotingen is onaanvaardbaar, zeker als een derde daarvan in de zakken verdwijnt van fraudeurs, criminelen en mogelijk zelfs terroristen", aldus Europees commissaris Pierre Moscovici (Financiën). Over die laatste categorie rept het onderzoeksrapport overigens niet.

Een derde van het verlies is het gevolg van fraude en andere onwettige activiteiten, maar een derde komt ook door allerlei btw-vrijstellingen, die door de lidstaten zelf worden toegekend en waarvan het nu twijfelachtig is of ze wel kloppen. Voorts dragen onder meer faillissementen, betalingsproblemen of gebrekkige inning bij aan het tekort.

Het verlies is berekend uit het verschil tussen wat de lidstaten maximaal hadden kunnen ontvangen bij een nauwgezette inning van de btw, zonder fraude of vrijstellingen, en de feitelijke inkomsten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.