Nieuws

Grant Thornton UK: benoeming accountant nationaliseren

Grant Thornton UK vindt dat de benoeming van de controlerend accountant bij beursgenoteerde ondernemingen moet worden ondergebracht bij een publiek orgaan.

Daarvoor pleitte het kantoor gisteren in de Financial Times. De maatregel zou niet alleen moeten zorgen voor het doorbreken van de oligopolie van big four, maar ook bijdragen aan het tegengaan van belangenverstrengeling en slechte controlekwaliteit. Volgens Grant Thornton UK is de verdeling van opdrachten door een overheidsorgaan een oplossing voor de "perennial issue that audit clients select and pay the auditor". Het kantoor heeft het idee voorgelegd aan de grote politieke partijen, de mededingingautoriteit, ondernemerskoepel CBI en beroepsorganisatie ICAEW.

De big four-kantoren controleren nu het gros van de beursfondsen in het Verenigd Koninkrijk. Slechts zeven van de FTSE250-bedrijven hebben geen big four-accountant, zo meldde toezichthouder FRC in juli van dit jaar. Grant Thornton heeft vier bedrijven als klant, BDO drie.

Na een parlementair onderzoek naar aanleiding van de val van bouwbedrijf Carillion begin dit jaar is de discussie over de marktmacht van de big four in het Verenigd Koninkrijk weer opgelaaid. De Britse mededingingsautoriteit is in gesprek over met de ICAEW en de grote en middelgrote accountantskantoren. Een van de geopperde ingrepen is een 'cap' op het aantal klanten dat de big four mogen bedienen.

In het Financieele Dagblad zegt bestuurvoorzitter Frank Ponsioen van het Nederlandse Grant Thornton dat het kantoor geen positie inneemt in deze discussie. "Dit is uitsluitend het standpunt van Grant Thornton UK." Bovendien is Grant Thornton in Nederland veel kleiner dan in het Verenigd Koninkrijk en heeft het kantoor niet de ambitie grote beursgenoteerde bedrijven te controleren, aldus Ponsioen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.