Nieuws

'Helft accountants voelt druk om onethisch te handelen'

Ruim de helft van de accountants in de publieke sector voelt zich soms gedwongen om onethisch te handelen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Chartered Institute of Public Finance and Accountancy (CIPFA) waar Economia uit citeert. Uit het onderzoek onder 487 accountants blijkt dat 57 procent ooit druk heeft gevoeld om onethisch te handelen, en 8 procent heeft dat toen ook daadwerkelijk gedaan.

Meestal gaat het om druk om overdreven positieve budgetten en bedrijfsplannen goed te keuren, of druk om beleid of regelgeving te negeren. Accountants worden ook vaak gevraagd om risico's minder groot te doen lijken. Sommige respondenten gaven aan dat zij ook weleens te horen hebben gekregen dat ze geen promotie zouden maken of dat er disciplinaire maatregelen genomen zouden worden als ze niet toegaven aan de druk.

Margaret Pratt, voorzitter van de werkgroep Ethiek van de CIPFA, zegt het verontrustend te vinden dat accountants soms bereid zijn, "voor wat voor reden dan ook, hun ethische principes opzij te schuiven".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.