Nieuws

Van der Vegte: 'Controleteams standaard versterken met forensisch expert'

Om fraude sneller te signaleren denkt de beroepsgroep er sterk aan om controleteams te laten versterken met een forensisch expert.

Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in een interview met De Telegraaf, naar aanleiding van het witwasschandaal bij ING en nieuwe onthullingen over misstanden bij Deutsche Bank. Volgens Van der Vegte geeft een extra fraude-expert de accountant "meer armslag".

De NBA-voorzitter benadrukt dat honderd procent zekerheid geven niet mogelijk is. "Dat geven we ook aan in onze verklaring. Er kunnen altijd zaken zijn die voor ons verborgen blijven, maar fraude komt vrijwel altijd uit, ook door de oplettendheid van accountants."

Moeilijk

Volgens Van der Vegte is het primair de taak van directie en rvc om fraude te bestrijden, maar verwacht het publiek veel van accountants op dat vlak, zoals bij elke affaire opnieuw blijkt. "Maar fraude onmiddellijk ontdekken is verdomd moeilijk." Hij geeft aan dat controleren iets anders is dan fraude opsporen en wijst erop dat accountants controleren of er klokkenluidersregelingen zijn, een gedragscode voor het personeel en bestuur, hoe de organisatie is en wat de toon aan de top is.

Volgens Van der Vegte doen accountants tegenwoordig een "een stuk meer" dan een aantal jaren geleden. "We zoeken het debat op in bijeenkomsten, gaan in gesprek met stakeholders, zoals de VEB. We kunnen niet zeggen dat we de fraude laten voor wat het is, want dan maken we onszelf als beroepsgroep overbodig. Ons vak is eind negentiende eeuw ontstaan omdat men zekerheid wilde over cijfers na een fraudegeval."

Droomwereld

Verder gelooft Van der Vegte niet dat robotisering de accountant over tien jaar al vervangen heeft: "die droomwereld zie ik op zijn vroegst over twintig jaar ontstaan”. In zijn optiek is robotisering ook geen sluitende oplossing voor het fraudevraagstuk. “Hoewel algoritmes gebruikt kunnen worden om onregelmatigheden te signaleren, is er bij fraude meestal sprake van menselijk handelen. Er zal een mens aan te pas moeten komen om dat te beoordelen."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.