Nieuws

NBA: groep achterblijvers bij maatregelen niet-oob-kantoren is ‘onaanvaardbaar groot’

De helft van de niet-oob-accountantsorganisaties heeft inmiddels meer dan 75 procent van de afgesproken verbetermaatregelen ingevoerd. Eén op de vijf kantoren zit op negentig procent of meer van alle verbetermaatregelen. Hoewel die cijfers verheugend zijn, vindt het NBA-bestuur de groep achterblijvers “onaanvaardbaar groot”.

Het NBA-bestuur heeft de Raad voor Toezicht gevraagd een thema-onderzoek uit te voeren onder niet-oob-kantoren die nog geen maatregelen hebben ingevoerd ter verbetering van de controlepraktijk. Dit onderzoek vindt plaats in samenwerking met de SRA; de voorbereidingen ervoor zijn inmiddels gestart. 

Mentoring

Voor de kantoren die wel begonnen zijn met het invoeren van de maatregelen wordt een mentoringprogramma opgezet. Kantoren die alle of bijna alle (meer dan 85 procent) maatregelen hebben ingevoerd, wordt gevraagd andere kantoren te begeleiden die op minder dan de helft zijn.

In het mentorsysteem kunnen ervaringen worden gedeeld. Ook wordt aan kantoren die al meer dan de helft van de maatregelen hebben ingevoerd gevraagd waar ze tegenaan lopen en wat hen weerhoudt om de laatste maatregelen te implementeren. Op die manier worden eventuele knelpunten in beeld gebracht. De Werkgroep niet-oob-accountantsorganisaties wil zo de ondersteuning verder verbeteren. 

Transparantie

In het najaar van 2014 publiceerde de NBA het rapport 'In het publiek belang', met 53 verbetermaatregelen voor het accountantsberoep. Voor niet-oob-accountantsorganisaties werd daarna een doorvertaling  gemaakt van deze maatregelen. Sindsdien wordt in een online monitor de voortgang bijgehouden. Inmiddels neemt 93 procent van de niet-oob-kantoren deel aan die monitor. 69 procent ligt volgens (eigen) opgave op schema. 

De Werkgroep niet-oob-accountantsorganisaties heeft besloten vanaf juni 2019 de voortgang ook per kantoor zichtbaar te maken in de monitor. "Dan wordt ook voor de buitenwereld duidelijk welke kantoren werk hebben gemaakt om het vertrouwen in het functioneren van accountants terug te winnen en de kwaliteit te vergroten", aldus de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.