Nieuws

FD: Softwarehuizen houden opdrachtgevers in een 'wurggreep'

De chief information officers (cio's) van ruim honderd grote bedrijven waarschuwen voor monopolistisch gedrag van grote softwareleveranciers. Techreuzen als Microsoft, IBM, SAP en vooral Oracle zouden via 'wurgcontracten' jaarlijks miljoenen aan nabetalingen proberen op te strijken.

Daarover bericht de weekendeditie van het FD. De cio's maken melding van tussentijdse, eenzijdige aanpassingen in licentieovereenkomsten van softwarehuizen. Door het veranderen van telmethodes, verhoging van licentieprijzen of het doorberekenen van de maximale theoretische rekenkracht van datacenters kunnen de kosten voor opdrachtgevers mogelijk zelfs vertienvoudigen of nog meer.

De cio's uiten hun ongenoegen in een enquête van het CIO Platform Nederland, waarin bedrijven, overheden en instellingen zijn verenigd. Tegenover het FD spreken zij van "cowboypraktijken" en noemen ze de softwarebedrijven "agressief" en "extreem klantonvriendelijk".

CIO Platform-directeur Ronald Verbeek stelt dat een en ander al jaren in groepsverband is besproken met de softwareleveranciers, maar dat levert weinig verbetering op. "Het is de hoogste tijd dat de markt volwassen en eerlijker wordt. Daarbij hoort een evenwichtiger verhouding tussen leveranciers en klanten van deze cruciale technologieën, en ook meer vertrouwen."

Accountant

Volgens Verbeek maken de continue wijzigingen van voorwaarden door de techreuzen een deugdelijke bedrijfsvoering bijna onmogelijk. Het leidt bij de opdrachtgevers ook tot meer vragen van de controlerend accountant over de kosten voor softwaregebruik, aldus het FD.

Het CIO Platform, dat ook in internationaal verband actief is, heeft een en ander inmiddels aangekaart bij ambtenaren van Margrethe Vestager, de eurocommissaris voor mededinging. De softwareleverancies zelf willen in het FD niet inhoudelijk reageren op de aantijgingen. 

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

'Softwareleveranciers bepalend in transitie online accountantskantoor'

Niet het einde van de afschrijvingstermijn, de looptijd van contracten of de bemensing: de keuze voor een administratie- of accountantskantoor om volledig online te gaan werken hangt af van het aanbod bij softwareleveranciers. Zeker 77 procent van de kantoren wil binnen een aantal jaren volledig online werken. Het beperkte aanbod aan online software in de samenstelpraktijk en voor online dossiervorming is momenteel de bottleneck.

x 0

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.