Nieuws

VK: BEIS-commissie en FRC doen beide onderzoek naar accountant van Thomas Cook

Een commissie van het Britse ministerie van Economische Zaken start een onderzoek naar het faillissement van reisorganisatie Thomas Cook. Daarbij wordt ook gekeken naar de rol van de betrokken accountants; intern en extern. Ook de Britse toezichthouder FRC kondigt onderzoek aan.

Commissievoorzitter Rachel Reeves van de Business, Energy and Industrial Strategy Committee (BEIS) noemt het faillissement van Thomas Cook "een teleurstellend voorbeeld van zakelijke hebzucht". De focus van het onderzoek ligt op oud-bestuurders van de reisgigant, maar ook de interne accountants en opvolgend extern accountants PwC en EY zullen worden bevraagd.

In navolging van de BEIS-commissie kondigt ook toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) aan te onderzoeken of EY fouten heeft gemaakt bij het controleren van de boeken van Thomas Cook. EY nam daar in 2017 het stokje over van PwC. Dat kantoor was sinds 2008 de huisaccountant van de reisorganisatie.

Jaarrekening en halfjaarcijfers

Een woordvoerder van EY bevestigt dat de FRC onderzoek wil doen naar de gang van zaken rondom de controle over het boekjaar 2017-2018 van Thomas Cook, dat eindigde op 30 september 2018. EY heeft haar medewerking aan dat onderzoek toegezegd, maar vind het "ongepast" in de tussentijd daarover nadere mededelingen te doen. Het kantoor gaf eind november 2018 een goedkeurende verklaring af bij de jaarrekening van de oudste reisorganisatie ter wereld.

In mei van dit jaar kwam Thomas Cook echter met alarmerende halfjaarcijfers, waarin een verlies zichtbaar werd van bijna anderhalf miljard pond. De verkoop van de luchtvaartpoot, die de reisgigant weer wat lucht had moeten geven, ging vervolgens niet door. Daardoor bleek het bedrijf uiteindelijk niet meer te redden.

Ook de Nederlandse tak van Thomas Cook heeft inmiddels faillissement aangevraagd, in navolging van het Britse moederconcern. Het bankroet van de firma kost duizenden banen en bracht heel veel toeristen in de problemen op hun vakantiebestemming.

Bron: Economia

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.