Nieuws

Brits onderzoek naar leiding Thomas Cook

De Britse overheid gaat onderzoek doen naar de rol van leidinggevenden bij de teloorgang van de 178 jaar oude reisorganisatie Thomas Cook. Zo worden onder meer beslissingen van de directie langs de meetlat gelegd.

In het bijzonder wordt gekeken of acties van leidinggevenden voor schade voor pensioenregelingen of kredietverstrekkers hebben gezorgd. Er doen verhalen de ronde dat leidinggevenden van Thomas Cook zich zouden hebben verrijkt.

De Britse overheid wil weten of er sprake is van misstanden en of er iets gedaan had kunnen worden om "deze ramp" te voorkomen. Door het faillissement van Thomas Cook komen duizenden Britse werknemers op straat te staan. Ook duizenden banen elders staan op de tocht. Verder zijn zo'n 150.000 Britse reizigers gestrand in het buitenland. Zij worden teruggehaald.

De Britse premier Boris Johnson verdedigde dinsdag andermaal de beslissing van de overheid om niet met een noodkrediet over de brug te komen. Johnson sprak van morele risico's als belastinggeld aan de redding van Thomas Cook zou worden gespendeerd. Ook sprak hij zijn bezorgdheid uit over de bonussen die aan directeuren van Thomas Cook worden betaald.

Verder zou volgens de Britse regering de noodfinanciering van 200 miljoen pond voor de korte termijn mogelijk niet eens voldoende zijn om de onderneming de komende weken overeind te houden. Thomas Cook werd door sommige bewindvoerders weggezet als een bodemloze put waar het geld dan in zou verdwijnen.

Faillissement

Thomas Cook kondigde op 23 september aan dat het bedrijf failliet is. Het 178 jaar oude concern heeft wereldwijd 22 duizend medewerkers. Een laatste poging het bedrijf te redden mislukte zondag. "Het bestuur en ik betreuren enorm dat we niet slaagden in onze opzet", zegt topman Peter Fankhauser in een verklaring. "Ik wil excuses aanbieden aan onze miljoenen klanten en de duizenden medewerkers, leveranciers en partners die ons jarenlang hebben gesteund." De ondergang van het bedrijf treft zo'n 600 duizend vakantiegangers.

Thomas Cook Nederland heeft bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) melding gedaan van financieel onvermogen. Maar er is volgens de woordvoerster geen sprake van een faillissement, zoals wel het geval is bij de Britse Thomas Cook Group. Alle reeds geboekte reizen bij Thomas Cook en Neckermann zijn geannuleerd.  Mensen die met Thomas Cook al op vakantie zijn kunnen hun reis gewoon volgens schema afmaken. Mochten zich in het buitenland problemen voordoen, dan kunnen vakantiegangers contact opnemen met een speciaal noodnummer. Voor verdere instructies verwijst de reisorganisatie naar de website van het garantiefonds.

Accountants

De laatste bestuursvoorzitter, Peter Frankhauser, legt vooral de schuld van het faillissement neer bij de banken, maar inmiddels wordt er door de toezichthoudende instanties ook gekeken naar de rol van accountants EY en PwC. PwC was tot 2017 de accountant van de reisorganisatie, daarna nam EY het stokje over.

De Financial Reporting Council (FRC) heeft gisteren kort aangekondigd te zullen bekijken of er aanleiding is voor nader onderzoek.

Update: Thomas Cook Nederland vraagt uitstel van betaling aan

De Nederlandse divisie van reisorganisatie Thomas Cook uitstel van betaling aangevraagd.Dat is een voorbode van een faillissement. De rechtbank van Amsterdam heeft de aanvraag goedgekeurd en een bewindvoerder aangesteld. De bewindvoerder gaat de komende dagen op zoek naar mogelijkheden voor de medewerkers en het bedrijf, zoals een doorstart. De Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) heeft de zorg voor klanten van Thomas Cook Nederland of Neckermann Reizen overgenomen. Een woordvoerster van Thomas Cook Nederland laat weten dat voor de klanten van het bedrijf nu niets verandert ten opzichte van de voorgaande dagen. Voor de reizigers die al weg zijn wordt via de SGR gezorgd.

Thomas Cook Nederland heeft zelf geen eigen vliegtuigen. Vakantiegangers worden met toestellen van Transavia en in mindere mate KLM naar hun bestemming gebracht. Een woordvoerder van KLM kon nog niet direct reageren namens de maatschappij en haar dochteronderneming Transavia.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.