Nieuws

Deskundigen schatten waarde SNS Reaal hoger in

Gedupeerde beleggers van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal hadden nog heel wat geld kunnen terugkrijgen als het financiële concern failliet was gegaan.

De deskundigen die in opdracht van de Ondernemingskamer de waarde moesten vaststellen komen in een nader onderzoek tot een totaalbedrag van ruim 835 miljoen euro.

Het ministerie van Financiën nationaliseerde SNS Reaal in 2013 om te voorkomen dat het concern zou omvallen. Beleggers bleven met lege handen achter omdat hun effecten niets meer waard zouden zijn. Voormalige aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers voelden zich gedupeerd en stapten naar de rechter.

Te karig

Vorig jaar oordeelde de Ondernemingskamer al dat beleggers te karig waren bedeeld na de nationalisatie. Deskundigen kwamen toen tot de conclusie dat dit op circa 814 miljoen euro zou neerkomen, maar de rechters vonden uiteindelijk dat bepaalde uitgangspunten moeten worden aangepast.

Voor aandeelhouders blijft volgens het nieuwe rapport nog steeds geen geld over. Of de obligatiehouders daadwerkelijk nog een flinke compensatie krijgen, is nog niet zeker. Daarover moet de Ondernemingskamer nog beslissen.

Het ministerie van Financiën wilde niet inhoudelijk reageren. "Wij geven geen commentaar zolang de zaak onder de rechter is", zo liet een woordvoerder van minister Wopke Hoekstra weten.

Aansprakelijkheid

Beleggersvereniging VEB wees erop dat aandeelhouders er nog altijd niets op vooruitgaan. Een jaar geleden zei de advocaat van de minister echter volgens de VEB dat de vergoeding per aandeel niet nul zal zijn. "Dat is alleen niet meer dan een doekje voor het bloeden", zo liet hoofd juridische zaken Geert Koster weten. "Belangrijker voor onze leden zijn de uitkomsten van de enquêteprocedure die halverwege 2020 worden verwacht. Dan blijkt wie aansprakelijk is voor het wanbeleid. Daar verwachten we een hogere opbrengst uit."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.