Nieuws

Overheid moet obligatiehouders SNS 800 miljoen betalen

De overheid moet onteigende houders van obligaties en leningen van SNS Reaal en SNS Bank ruim 800 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen. De Hoge Raad heeft bepaald dat een eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer hierover in stand kan blijven. Voormalige aandeelhouders grijpen daarmee opnieuw mis.

Het ministerie van Financiën nationaliseerde SNS Reaal in 2013, om te voorkomen dat het financiële concern zou omvallen. Beleggers kregen toen niets, omdat hun effecten niets meer waard zouden zijn. Dat was aanleiding voor een lang juridisch proces.

De Ondernemingskamer bepaalde in 2021 dat de obligatiehouders schadeloos moesten worden gesteld voor het bedrag dat zij zouden hebben gekregen als het toenmalige SNS failliet was gegaan in plaats van genationaliseerd. Aandeelhouders van SNS Reaal hoefden niets te krijgen, omdat hun aandelen bij een bankroet ook waardeloos zouden zijn geweest.

De Ondernemingskamer becijferde de schadeloosstelling op bijna 805 miljoen euro. Dat bedrag moest nog worden verhoogd met de wettelijke rente en de Staat zou ook nog andere kosten rond het proces moeten vergoeden. De Staat stapte daarop naar de Hoge Raad, omdat zij het bedrag te hoog vond en het niet geheel eens was met de redenering van de Ondernemingskamer.

Betaling

Minister Kaag van Financiën laat in een Kamerbrief weten nu "zo snel mogelijk" over te gaan tot betaling, omdat de juridische procedure is afgerond. Volgens Kaag zal de totale schadeloosstelling waarschijnlijk ongeveer een miljard euro bedragen.

Het uitbetalingsproces start binnen vier weken na de uitspraak. Het ministerie roept rechthebbenden die in aanmerking komen voor de schadeloosstelling op zich te melden via de website www.vergoedingsns.nl. Zij kunnen daar vanaf 15 mei 2023 een aanvraag indienen.

SNS Reaal bestaat niet meer; de geredde onderdelen werden in een verzekeringstak en een banktak ondergebracht. Die eerste werd verkocht aan het Chinese Anbang en werd later doorverkocht aan Athora en NN. De banktak heet inmiddels de Volksbank en is het moederbedrijf van merken als SNS, ASN Bank, Regio Bank en hypotheekverstrekker BLG Wonen.

Bron: ANP/Ministerie van Financiën

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.