Nieuws

Staat betaalt 900 miljoen aan onteigende SNS Reaal-beleggers

De Staat heeft in totaal circa 900 miljoen euro, inclusief wettelijke rente, uitgekeerd aan beleggers die in 2013 onteigend zijn toen de overheid SNS REAAL nationaliseerde. Minister Van Weyenberg van Financiën heeft de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.

De Hoge Raad bepaalde op 21 april 2023 dat toenmalige houders van onteigende achtergestelde obligaties participatiecertificaten serie 3 en leningen in SNS REAAL en SNS Bank een schadevergoeding dienen te ontvangen. Kort na deze uitspraak heeft het ministerie van Financiën een aanvraagloket geopend. In de periode juni-september 2023 zijn vervolgens circa 5.100 aanvragen voor schadevergoeding beoordeeld. 99 procent van de aanvragen is gehonoreerd.

Ongeveer 93 procent van de door de rechter vastgestelde schadeloosstelling is uitgekeerd. Het overgebleven gedeelte is opgenomen in de consignatiekas van het ministerie van Financiën. Daar kunnen gedurende twintig jaar alsnog aanvragen worden ingediend. Hiermee is het uitbetalingsproces van de schadevergoeding voor onteigende obligatie-participatiehouders en leningshouders van SNS REAAL en SNS Bank afgerond.

De uitspraak van de Hoge Raad maakte een eind aan een lang juridisch proces rondom eventuele vergoeding voor onteigende beleggers. Duizenden gedupeerde aandeelhouders grepen mis en kregen, in tegenstelling tot voormalige obligatie- en leninghouders, géén schadevergoeding.

Nationalisering

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) werkt nog aan een procedure om ook een schadevergoeding te krijgen voor de gewone aandeelhouders van het voormalige SNS Reaal. De VEB vindt dat de opvolgers van SNS Reaal, SRH en de Volksbank, aansprakelijk zijn en wil compensatie van hen. Ook heeft de belangenvereniging voormalige bestuurders van SNS Reaal en accountant KPMG aangesproken. Een woordvoerder van de VEB zegt dat deze procedure nog loopt.

Het ministerie van Financiën nationaliseerde SNS Reaal in 2013 om te voorkomen dat het financiële concern zou omvallen. De geredde onderdelen werden in een verzekeringstak en een banktak ondergebracht. Die eerste werd verkocht aan het Chinese Anbang en werd later weer doorverkocht aan Athora en NN. De banktak heet nu de Volksbank en is het moederbedrijf van merken als SNS, ASN Bank, Regio Bank en hypotheekverstrekker BLG Wonen.

Sinds het ingrijpen door de staat bij SNS REAAL in 2013 zijn stappen gezet om te voorkomen dat kosten van falende banken in de toekomst bij de belastingbetaler terechtkomen. Die kosten moeten zoveel mogelijk worden opgevangen door beleggers en door de sector zelf. 

Bron: MinFin/ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.