Nieuws

'Fiscus negeerde jarenlang misstanden'

De Belastingdienst heeft jarenlang interne meldingen van misstanden bij de fiscus genegeerd.

Dat melden Trouw en RTL Nieuws na inzage in een brandbrief van een klokkenluider, een inmiddels gepensioneerde werknemer van de fiscus die jarenlang interne misstanden tot op het hoogste ambtelijk niveau probeerde aan te kaarten. De klokkenluider heeft de brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd, omdat hij hoop dat benadeelde burgers alsnog hun recht krijgen.

De brandbrief wordt begeleid door een dossier met vooral e-mailverkeer tussen hem, collega's en de top van de Belastingdienst. Het dossier zou bewijzen dat de Belastingdienst onterecht geld heeft teruggevraagd bij zeker 40 duizend mensen, terwijl die mensen recht hadden op uitstel van betaling omdat bijvoorbeeld hun bezwaar nooit behandeld werd.

Collega's zouden de klokkenluider hebben afgeraden om naar buiten te treden, uit vrees voor hun carrière. Juristen van de fiscus zouden het onwettige handelen van de fiscus afgedaan hebben als collateral damage, omdat achterstanden moesten worden weggewerkt. Toen recent bekend werd dat de fiscus jarenlang fouten heeft gemaakt bij de kinderopvangtoeslag besloot de klokkenluider alsnog naar buiten te treden.

Reactie Belastingdienst

De Belastingdienst stelt in een reactie dat het wel degelijk aan de slag is gegaan met de waarschuwingen van de klokkenluider. Er zou meerdere malen met hem zijn gesproken, ook door de directeur die verantwoordelijk was voor toeslagen. De signalen zouden gedeeld zijn binnen de fiscus, die voor meer informatie verwijst naar het rapport van de commissie die onderzoek heeft gedaan naar misstanden bij de fiscus, dat later deze week verschijnt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.