Nieuws

'Toekomstkansen accountant in financieel advies'

Accountants kunnen een grotere rol pakken als financieel adviseur voor het mkb. Dat stelt mkb-financieringsplatform October na onderzoek onder ruim duizend ondernemers. Van de ondervraagde ondernemers stelt 35 procent dat zijn of haar accountant niet over de juiste kennis beschikt om goed financieel advies te geven.

Uit het onderzoek blijkt dat het mkb behoefte heeft aan een betrouwbare partner voor financieel advies. Zo zeggen vier op de tien ondernemers dat zij zich liever focussen op hun business, dan zich bezig te houden met bedrijfsfinanciën. Twee op de tien ondernemers hebben de afgelopen twee jaar financiering nodig gehad voor de onderneming en zes op de tien verwachten het komende jaar verder te groeien. De helft van de ondervraagden vraagt daarom financieel advies of hulp aan zijn accountant. Een derde heeft hiervoor weleens een externe partij in de hand genomen.

De accountant is van nature een vertrouwenspersoon voor de ondernemer en kent de financiële situatie van de onderneming goed, aldus Luuc Mannaerts, ceo van October Nederland. "Financieel advies is een hele logische ontwikkelingsrichting voor de accountant, waar volgens onze cijfers ook écht voldoende vraag naar is."

Ondanks dat de helft van de ondervraagden de accountant om advies vraagt, geeft 35 procent aan dat deze niet over de juiste kennis beschikt van bedrijfsfinanciering. Opvallend genoeg kloppen ondernemers in de retail het vaakst bij hun accountant aan voor financieel advies (61 procent). Slechts 28 procent van de ondervraagden uit deze sector is ontevreden over de expertise van de accountant. Mannaerts: "Uit het onderzoek blijkt dat in de sectoren waarin de accountant vaker de rol vertolkt van financieel adviseur, ondernemers hierover meer tevreden zijn. Door intensiever met de accountant samen te werken, raakt deze ook meer betrokken bij onderneming, wat leidt tot beter financieel advies."

Een belangrijke voorwaarde voor een toekomstige adviesrol van de accountant op het gebied van bedrijfsfinanciering, lijkt de kwaliteit van het advies te zijn. Zo geeft 54 procent van de ondervraagde ondernemers aan extra te willen betalen voor goed financieel advies. En omdat bijna twee op de drie mkb'ers verwachten dat het dit jaar lastiger wordt om een financieringsaanvraag te doen, lijkt goed financieel advies van cruciaal belang te zijn, aldus October.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.