Nieuws

Topinvesteerders eisen dat accountants strenger naar klimaatrisico's kijken

Een groep Europese investeerders die bij elkaar duizenden miljarden euro's aan waarde beheren willen dat accountants van de big four strenger gaan controleren op klimaatgerelateerde risico's.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van een brief die een groep van 29 investeerders reeds in januari heeft gestuurd aan de big four en die deze week openbaar is gemaakt. In de brief zeggen de investeerders dat zij vrezen dat klimaatverandering "genegeerd" wordt door accountants en accountantskantoren.

"Het overkoepelende belang is dat we geen nieuwe financiële crisis willen, en dit kan een stuk erger uitpakken", zei Natasha Landell-Mills, van vermogensbeheerder Sarasin & Partners, die de campagne leidt voor 29 investeerders. Accountants zouden volgens de groep niet genoeg rekening houden met een mogelijke snelle overgang naar een 'low-carbon'-toekomst wanneer regeringen maatregelen nemen om zich aan het Klimaatakkoord van Parijs te houden.

De investeerders hebben hun brief openbaar gemaakt in het kader van het intensiveren van hun campagne. Ze schrijven nu ook rechtstreeks de auditcomités van de grote olie- en gasbedrijven aan en eisen een robuustere benadering van klimaatrisico's. Ze willen onder meer dat accountants voortaan kritischer kijken naar aannames over langetermijnprijzen van olie en gas.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.