Nieuws

'Belastingdienst houdt toezicht op risicovolle aangiften'

Volgens staatssecretaris Snel van Financiën worstelt de Belastingdienst met de beschikbare capaciteit, maar houdt de dienst wel toezicht op risicovolle aangiften. Over 2016 heeft de Belastingdienst zo'n 25.000 aangiften van ondernemers laten liggen.

Dat schrijft de staatssecretaris in antwoord op vragen van de Tweede Kamer, na berichten eind januari dat de Belastingdienst duizenden aangiften niet nader onder de loep zou nemen. Volgens Snel gaat het om circa 25.000 aangiften over 2016. Die aangiften zijn alleen automatisch gecontroleerd; ze hebben voor het overgrote deel (90 procent) betrekking op ondernemers die geld lenen van een eigen vennootschap. 

Het aantal aangiften vennootschapsbelasting van mkb-ondernemers is tussen 2000 en 2018 meer dan verdubbeld, van 350.000 naar circa 735.000 afgelopen jaar. Ruim drie procent wordt handmatig behandeld. Over 2017 ging het om bijna 22.000 aangiften, waarvan 27 procent werd gecorrigeerd met gemiddeld een bedrag van € 77.000.

Capaciteit

Het aantal boekenonderzoeken daalde tussen 2013 en 2018 van 38.900 naar 19.900. Snel geeft toe dat binnen de Belastingdienst "voortdurend afwegingen moeten worden gemaakt over de inzet van de beschikbare capaciteit", maar dat de dienst daarbij gebruik maakt van risicogericht toezicht. "De Belastingdienst houdt dus wel degelijk toezicht op risicovolle aangiften."

De staatssecretaris erkent ook dat de Belastingdienst "wel degelijk hinder" heeft van de eerdere, riante vertrekregeling. De dienst doet haar best om nieuwe mensen te werven. "Met meer capaciteit kan de Belastingdienst meer toezichtsactiviteiten uitvoeren", aldus Snel. Van de 4200 vacatures bij de dienst staan er nog 3.400 open.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.