Nieuws

Ophef over versnellen dossiercontrole derivatenschandaal

Het besluit van de AFM om de afhandeling van controversiële derivatendossiers te versnellen door de dossiercontrole te versoepelen heeft tot kritiek geleid van belangenbehartigers.

Onlangs besloot de AFM om de controle op de afsluiting van derivatendossiers te versoepelen, naar eigen zeggen zodat ondernemers sneller weten waar ze aan toe zijn. Critici menen echter dat de teugels gevierd worden omdat de controlekosten voor de banken te hoog uitvallen, en dat de AFM de banken tegemoet komt. Belangenbehartigers zijn bang dat er daardoor meer mis zal gaan bij de afhandeling van de dossiers.

Deloitte, PwC en EY namen tot nu toe het grootste gedeelte van de dossiercontrole voor hun rekening. Dat leverde de accountantskantoren ruim 300 miljoen euro op, die de banken moeten betalen. Rabobank en ABN Amro hebben de meeste kosten. De totale strop komt voor Rabobank waarschijnlijk uit op rond de 1,2 miljard euro, voor ABN Amro op ongeveer 700 miljoen euro.

De AFM ontkent dat de hoge kosten voor de banken de reden zijn dat de controle van de dossiers minder streng wordt. De AFM wijst naar een uitspraak van minister Hoekstra van Financiën, die in een Kamerbrief heeft gezegd dat hij wil dat getroffen ondernemers sneller duidelijkheid krijgen. Volgens de AFM gaat er ook niet zoveel mis bij de afwikkeling van de dossiers. 98 procent van de compensatievoorstellen zou momenteel worden geaccepteerd.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.