Nieuws

EU-landen keren zich tegen witwaslijst

Een poging van de Europese Commissie om zich strenger op te stellen tegen landen die niet genoeg doen in de strijd tegen witwaspraktijken lijkt te stranden in het politieke proces.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Maar liefst 27 van de 28 EU-lidstaten hebben bezwaren tegen de lijst, die volgens hen niet in een geloofwaardig proces tot stand is gekomen. Ook zou de Commissie niet transparant zijn geweest. De Commissie zegt echter duidelijke criteria te hebben gebruikt en de lidstaten te hebben geraadpleegd over de gehanteerde methode. Volgens betrokkenen zijn de lidstaten vooral bang voor schade aan buitenlandse betrekkingen.

Onlangs kondigde de Europese Commissie aan onder meer Saoedi-Arabië, Libië en de Amerikaanse gebiedsdelen Guam, Puerto Rico de Amerikaanse Maagdeneilanden en Amerikaans Samoa toe te voegen aan de 'zwarte lijst' van landen die niet genoeg optreden tegen witwassen. Er zijn geen sanctie aan de lijst verbonden, maar is vooral bedoeld voor financiële instellingen om geldstromen die via deze landen lopen nauwkeuriger te controleren.

De Commissie bevindt zich door de kritiek van de lidstaten in een vreemde situatie, omdat het Europees Parlement juist een strengere aanpak wil en onder meer Rusland aan de lijst wil toevoegen.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.