Nieuws

Groen licht voor wet digitaal auteursrecht

Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor aanpassing van het auteursrecht aan het digitale tijdperk. De omstreden wetswijziging moet internetdiensten ertoe aanzetten de makers van creatief werk te belonen.

Internetplatforms als YouTube en Facebook worden door de wetswijziging aansprakelijk voor auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die gebruikers online zetten. Tegenstanders vrezen dat de platforms hiervoor geautomatiseerde ‘uploadfilters’ gaan optuigen die ook onbeschermd materiaal tegenhouden.

Uitgevers en musici zijn vooral positief. Zij krijgen het recht om te onderhandelen over vergoedingen voor delen van nieuwsberichten die bijvoorbeeld Google News online zet. Ook journalisten zouden daarvan moeten profiteren.

Onevenwichtig

Europarlementariërs van PvdA, VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren stemden tegen de wetswijziging. Het CDA wil de "roofbouw" van techgiganten stoppen en stemde voor. De SP onthield zich van stemming.

"Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat alle content vooraf moet worden gescreend, waardoor censuur kan ontstaan, en zadelt kleine bedrijven op met dure uploadfilters", stelt VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal. Volgens Kati Piri (PvdA) moeten algoritmen "niet de poortwachter van onze online content worden".

Nederland en vier andere EU-landen vinden de wet onevenwichtig, maar dat bleek vorige maand te weinig om het voorstel tegen te houden. Zij vinden net als Google dat er veel juridische onduidelijkheden zijn. De EU-lidstaten geven naar verwachting binnenkort formeel goedkeuring. Zij hebben daarna twee jaar om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.