Nieuws

'SBR Jaarrekening sluit beter aan bij werkproces accountant'

SBR Nexus, voorheen SBR Banken, heeft in samenwerking met alle grote leveranciers van accountancysoftware de SBR Jaarrekening ontwikkeld. De Nederlandse grootbanken gaan klanten vanaf deze maand vragen om deze nieuwe vorm van SBR-rapportages. De SBR Jaarrekening sluit beter aan bij het werkproces van de accountant, aldus SBR Nexus.

SBR Banken startte in 2010 met als doel een papierloos efficiënt kredietproces voor alle ondernemers in Nederland. Eind 2018 is de balans opgemaakt en besloot de organisatie om het roer om te gooien en belangrijke veranderingen door te voeren, met SBR Nexus als nieuwe naam en 'Versimpelen, Verbreden en Vernieuwen' als aanpak.

Het introduceren van de SBR Jaarrekening is volgens de organisatie de eerste grote stap in het versimpelen van de dienstverlening. "Voorheen bestond de SBR kredietrapportage uit een enorme dataset. Er moest meer informatie aangeleverd worden dan waar de accountants of administratiekantoren in de administratie en jaarrekening over beschikten. Met de nieuwe SBR Jaarrekening wordt beter aangesloten bij het werkproces van de accountant."

De SBR Jaarrekening is gebaseerd op de inrichtingsjaarrekening. "Dat betekent dat er aanzienlijk minder data aangeleverd hoeft te worden bij de banken. Bovendien is de gevraagde data al aanwezig bij accountants en administratiekantoren en levert dus geen extra werk meer op. In de meeste rapportagesoftware, zoals CaseWare, Unit4, ProManagement, MLE en Visionplanner kun je met slechts een paar klikken komen van een KvK-publicatiestuk (SBR) naar een SBR Jaarrekening." Eind maart zijn alle softwareleveranciers gereleaset.

Banken gaan vanaf nu actief vragen om de SBR Jaarrekening. Het uitlezen van SBR Jaarrekeningen door medewerkers van de bank is ook verbeterd, wat betekent dat zij niet langer hoeven te vragen om PDF-jaarrekeningen. ABN AMRO heeft begin deze maand als eerste bank zijn klanten gevraagd om deze nieuwe vorm van SBR-rapportages. ING en Rabobank volgen komende weken.

Voorbereiding

Vooruitlopend op de komende vraag van ondernemers om voor hun een SBR Jaarrekening aan te leveren bij de bank kunnen accountants zich nu al voorbereiden. Het aansluiten bij SBR Nexus met een geldig PKIoverheidcertificaat is nodig om rechtstreeks aan te kunnen leveren via software. Alleen met dit certificaat kunnen de banken verifiëren wie de SBR Jaarrekening heeft aangeleverd. Iedereen die zich in het verleden al aangesloten heeft bij SBR Nexus dient te checken of het PKIoverheidcertificaat van destijds nog geldig is.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.