Nieuws

Baker Tilly stopt met oob-controles

De omzet van Baker Tilly in Nederland is in 2018 boven de honderd miljoen euro uitgekomen. De omzetstijging is te danken aan de auditpraktijk. In haar transparantieverslag kondigt het kantoor aan te stoppen met controles in het oob-segment.

In het verslag spreekt Baker Tilly over een "strategische heroriëntatie om ook voor de toekomst kwaliteit te kunnen waarborgen". Die heroriëntatie is in november 2018 in gang gezet, aldus het kantoor. Op 28 maart 2019 zijn de conclusies gepresenteerd aan aandeelhouders, partners en directors. "Een van de conclusies is, dat het bedienen van oob-klanten door de auditpraktijk niet tot onze kernactiviteiten behoort. Gevolg hiervan is dat we geen controleopdrachten aanvaarden in het oob-segment."

Baker Tilly is nu nog een van de zeven accountantsorganisaties met een oob-vergunning, na de eerdere aankondiging door Grant Thornton en accon avm van het inleveren van die AFM-vergunning. Over het inleveren van de oob-vergunning door Baker Tilly moet volgens een woordvoerder "nog besluitvorming plaatsvinden"; naar verwachting gebeurt dat deze zomer. Zeker is dat bestaande oob-opdrachten niet worden gecontinueerd. Het aandeel wettelijke oob-controles in de totaalomzet van het kantoor is beperkt: circa vier ton, inclusief een ton aan "overige assuranceopdrachten".

Daarmee blijven, naast de big four, straks alleen nog BDO en Mazars over als kantoren die controlewerk doen bij organisaties van openbaar belang.

Omzetgroei in audit

De omzet van Baker Tilly komt over 2018 uit op € 100,3 miljoen (2017: € 99,4 miljoen). De omzetstijging van 0,9 procent is te danken aan een flinke groei in audit en assurance. Ten opzichte van 2017 nam de omzet daar met ruim tien procent toe, van 33,7 naar 37,5 miljoen euro. In accounting, belastingadvies en vooral in overige adviesdiensten (min elf procent) daalde de omzet ten opzichte van 2017.

Volgens interim bestuursvoorzitter Marcel Huisman van Baker Tilly zijn in 2018 "belangrijke stappen gezet om onze kwaliteit te verbeteren". Het kantoor zet haar veranderproces in 2019 voort in het programma Now, for tomorrow. "Uitgangspunt van het programma is het creëren van een continu verbeterproces", aldus Huisman. "Daarbij horen ook het maken van keuzes en het aanbrengen van focus om de beschikbare capaciteit en middelen zo goed mogelijk in te zetten. Alleen zo kunnen wij de toegevoegde waarde leveren die onze klanten en het maatschappelijk verkeer van ons mogen verwachten."

Naamswijziging

2018 was voor Baker Tilly een roerig jaar. Zo kreeg het kantoor een forse boete van toezichthouder AFM, wegens onvoldoende beheersing van integriteitsrisico's in de jaren daarvoor. De AFM erkende daarbij wel dat Baker Tilly inmiddels maatregelen had genomen om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Opvallend was ook de benoeming van Anneke van Zanen-Nieberg als bestuursvoorzitter, per 1 maart 2018. Van Zanen was eerder algemeen directeur van de Audit Dienst Rijk. Eind februari 2019 vertrok zij echter alweer, vanwege haar benoeming tot voorzitter van het bestuur van sportkoepel NOC*NSF.

De Nederlandse naam Baker Tilly Berk werd in december 2018 omgedoopt tot Baker Tilly. Daarmee sluit het kantoor aan bij een nieuwe internationale visuele identiteit en de nieuwe positionering Now, for tomorrow. Volgens Huisman staat Baker Tilly voor "een organisatie met een krachtig, internationaal netwerk en sterke lokale betrokkenheid".

Transparantieverslag 2018 Baker Tilly

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.