Nieuws

Denen doen aangifte tegen EY en KPMG in Danske Bank-affaire

Het Deense ministerie van Handel heeft aangifte gedaan tegen de Deense takken van accountantskantoren EY en KPMG vanwege hun rol in het witwasschandaal rondom de Danske Bank.

Dat meldt persbureau Bloomberg. Volgens het ministerie heeft EY ten onrechte nagelaten verdachte transacties te melden bij de Deense autoriteiten toen het in 2014 de controle deed bij Danske Bank. KPMG zou nalatig zijn geweest bij de controle van Kobenhavns Andelskasse, een kleine lokale kredietverstrekker die vorig jaar is opgerold vanwege witwaspraktijken die gelinkt waren aan het Danske Bank-schandaal.

EY zegt volledige medewerking te verlenen aan de Deense autoriteiten sinds oktober 2018 en inzage te hebben gegeven in alle documenten die met de audit te maken hebben. KPMG zegt in een reactie melding gemaakt te hebben van procedurele fouten bij Kobenhavns Andelskasse, zowel bij het management als bij het bestuur. Daarnaast zegt KPMG deze bevindingen ook gedeeld te hebben met de financiële toezichthouder en daarmee "aan haar verplichtingen als auditor te hebben voldaan".

Witwasschandaal

De Deense bank zou van 2007 tot 2015 op grote schaal witwaspraktijken van voornamelijk Russische criminelen hebben gefaciliteerd via een kantoor in Estland. In totaal zou er meer dan 200 miljard euro zijn witgewassen. Ook de Zweedse bank Swedbank blijkt betrokken te zijn bij het schandaal. In bijna tien jaar tijd hebben voor ongeveer 5,8 miljard dollar aan verdachte transacties plaatsgevonden rond Swedbank.

Swedbank stelde onlangs EY aan om de zaak te onderzoeken, maar liet kort daarna weten EY in te ruilen voor een andere partij toen bekend werd dat de Deense autoriteiten ook de rol van EY in het schandaal onderzochten.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.