Nieuws

Big four voeren tempo werving flink op

De big four accountantsorganisaties adverteren in 2019 tot nu toe met veel meer vacatures dan in dezelfde periode vorig jaar: liefst 86 procent meer. Ook zetten ze fors in op het binnenhalen van nieuw talent. Er werden 67 procent meer vacatures geplaatst voor stages, afstudeerplaatsen en traineeships.

Personeelstekorten op verschillende niveaus binnen de accountantskantoren lijken nog niet overwonnen te zijn. Dat stelt recruiter Robert Walters, op basis van een analyse van cijfers uit Jobfeed. De kantoren zetten dit jaar alle zeilen bij om het personeelsbestand op orde te krijgen, aldus de recruiter. Volgens Rob Steur, specialist in bemiddeling van finance professionals bij Robert Walters, stappen veel accountants na het binnenhalen van de RA-titel over naar het bedrijfsleven of een kleiner accountantskantoor. “De werkdruk is daar lager en je hebt minder last van de toegenomen regeldruk van toezichthouders op het werk van accountants.”

Steur stelt dat de big four er niet in slagen om het toegenomen verloop volledig op te vangen. Door een schaarste aan kandidaten met de juiste werkervaring blijven ze in het midden van de piramide tekorten houden. “Die onderbezetting maakt de werkdruk nog hoger”. Volgens Steur is sprake van een “neerwaartse spiraal”, waar sinds vorig jaar nog weinig verandering in zit. Hij is daarom niet verbaasd dat uit de cijfers blijkt dat er nog volop geworven wordt. “Een stuk fanatieker dan in 2018 zelfs.”

Nieuwe generatie

Volgens Robert Walters zetten de kantoren onverminderd in op het binnenhalen van nieuw talent, gezien het hogere percentage vacatures voor stages, afstudeerplaatsen en traineeships. “Stages en traineeships zijn uitstekende manieren om high potentials aan je te binden voordat ze de arbeidsmarkt opgaan”, aldus Steur. “Een goede instroom van starters lost uiteindelijk ook je tekorten op het middenniveau op, maar de gaten worden pas gedicht als de nieuwe generatie doorgroeit. Op korte termijn biedt dat dus nog geen verlichting. ”

Dat er flink gas wordt gegeven blijkt ook uit de gemiddelde tijd dat vacatures online staan. In 2018 stond een vacature gemiddeld tachtig dagen open. In 2019 is dat minder dan een maand, gemiddeld 22 dagen. Volgens Steur hoeft dat niet te betekenen dat die vacatures ook in 22 dagen vervuld zijn, “maar het is wel een duidelijk signaal dat de sollicitatieprocedures flink gestroomlijnd zijn”.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.