Nieuws

Indiase instituut wil meer internationale verbinding accountantsberoep

Het Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) is groot voorstander van meer internationale samenwerking binnen het accountantsberoep. Een delegatie van het ICAI bracht een bezoek aan de Nederlandse zusterorganisatie. "Let us come together and work together."

Dat stelde ICAI-president Prafulla Chhajed tijdens een bezoek aan de NBA, als onderdeel van een rondgang langs enkele zusterorganisaties in Europa. Het ICAI wil graag dat IFAC haar rol als standard setter behoudt, maar is wel voorstander van het betrekken van stakeholders bij de ontwikkeling van regelgeving. De rol van IFAC als regelgever ligt onder vuur, sinds de internationale Monitoring Group eind 2017 kwam met hervormingsvoorstellen.

Van links naar rechts: NBA-directeur Berry Wammes, Assocham-voorzitter Vikas Chaturvedi, ICAI-president Prafulla Chhajed en NBA-communicatieadviseur Lukas Burgering.

Het Indiase instituut voor chartered accountants telt ruim 300.000 leden. Liefst 800.000 mensen studeren in India om chartered accountant te worden, maar slechts een zeer klein deel daarvan haalt de eindstreep; meer dan negentig procent valt af door de hoge opleidingseisen. Het opleidingstraject in India schenkt, naast technologie, meer aandacht dan voorheen aan ethiek, communicatie en andere soft skills. De basis wordt steeds meer ingevuld door IT, maar in de "value chain" gaat de accountant daardoor juist omhoog, aldus de ICAI-voorzitter.

Fiscaal advies

De professie in India conformeert zich aan de wereldwijde accounting- en auditing standaarden en heeft voor beide regelgevende bevoegdheden. Accountants vervullen in India ook een stevige rol op het terrein van fiscale advisering, zowel bij kleine als grotere ondernemingen. Gelet op internationale ontwikkelingen, zoals de scheiding van controle en advies, is wel sprake van een groeiend aantal "boutique tax firms", die hun diensten aanbieden aan multinationals die een conflict of interest willen voorkomen. Het groeiende aandeel van accountantsorganisaties in legal services ligt ondertussen in India onder vuur.

Het Indiase instituut kent, naast afdelingen in Ierland en het VK, inmiddels ook een 'Amsterdam Chapter', onderdeel van het bredere Assocham-ondernemersnetwerk. Nederland geldt als belangrijke hub voor Indiase bedrijven die toegang zoeken tot Europa. Volgens Vikas Chaturvedi, Europees voorzitter van het netwerk, telt de Nederlandse accountantstak inmiddels zo’n tachtig leden. Er werken in Nederland meer accountants uit India, dus hij hoopt op groei van dat aantal. Ook is hij bezig met het opzetten van nieuwe chapters in België en Luxemburg.

High tech summit

NBA en ICAI hebben afspraken gemaakt over intensivering van het contact met de Nederlandse chapter en het bieden van ondersteuning bij vragen over opleidingsvereisten en andere internationale issues.

De Nederlandse beroepsorganisatie is uitgenodigd voor een internationaal event dat het Indiase instituut in oktober organiseert, ter gelegenheid van een high tech summit in New Delhi. Dat congres, waarin India en Nederland samenwerken, wordt ook bezocht door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.   

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.