Nieuws

Monitoring Group wil standard setters bij IFAC weghalen

De standard setting boards van de International Federation of Accountants (IFAC) moeten worden hervormd en losgemaakt van die organisatie. Dat moet het risico van belangenverstrengeling voorkomen. De hervormingsplannen vallen slecht bij IFAC en de standards setters.

De hervormingsvoorstellen staan in een recent rapport (‘Consultation Paper’) van de zogenaamde Monitoring Group, die toezicht houdt op de totstandkoming van de wereldwijde accountancystandaarden. Die standaarden rondom audit en assurance, ethiek en educatie worden opgesteld door meerdere standard setting boards, waaronder de IAASB (International Auditing and Assurance Standards Board), als onderdeel van IFAC. Binnen IFAC hebben ze een zelfstandige en onafhankelijke positie.

Het regelgevend proces van de standards setting boards wordt gecontroleerd door verschillende organen: de Consultative Advisory Groups, de Public Interest Oversight Board en de Monitoring Group. Deze laatste vertegenwoordigt stakeholders als de Europese Commissie, de Wereldbank, IOSCO en de Financial Stability Board.

De Monitoring Group, die onder voorzitterschap staat van Gerben Everts (AFM), pleit nu voor het hervormen en onderbrengen van de standard setting boards in een onafhankelijke organisatie, waar ondernemingen, investeerders, toezichthouders en analisten bij betrokken zijn. Zo’n orgaan zou vanaf 2020 actief moeten zijn. In de optiek van de Monitoring Group is de invloed van het accountantsberoep zelf binnen het huidige model te groot en kunnen vragen worden gesteld bij de onafhankelijkheid van de standards setters en hun aandacht voor het publiek belang.

De status quo is wat voorzitter Everts betreft geen optie. Volgens hem zijn de huidige standaarden weliswaar niet zwak, maar is er veel te winnen richting steviger, minder flexibele standaarden. Bij de publicatie van het Consultation Paper stelde de AFM dat het belangrijk is om het regelgevend proces “meer aan te laten sluiten bij het maatschappelijk belang van de controlestandaarden en de onafhankelijkheid ten opzichte van de sector beter te waarborgen".

Reactie IFAC

De hervormingsplannen van de Monitoring Group zijn slecht gevallen, zowel bij IFAC zelf als bij de standard setting boards. IFAC schrijft in een reactie aan voorzitters en ceo’s van de aangesloten member firms: “IFAC believes that the changes proposed in the CP have the potential to cause fundamental disruption of the current international standard setting process at a time when auditing and ethics standards are being impacted by a rapidly changing digital age. The CP does not include a thorough risk assessment and does not consider key components crucial to an effective International Standard Setting model.”

IFAC doet een oproep aan de member firms om op nationaal niveau te inventariseren hoe het draagvlak voor de plannen is. "As the profession’s leaders, your ability to identify and engage key influencers among your national securities regulators, audit regulators, national standard setters, institutes of directors, influential CFOs, investor groups, and audit committee chairs is crucial. As you engage with these key stakeholders, we would appreciate any feedback on their views."

Standard setters

Ook de standard setting boards IAASB en IESBA hebben inmiddels gezamenlijk richting hun stakeholders gereageerd. De beide boards benadrukken daarbij hun onafhankelijke positie en hun aandacht voor het publiek belang. Ze pleiten wel voor verbeteringen aan het huidige model, maar willen niet overgaan naar de door de Monitoring Group voorgestelde structuur.

De heftige reacties maken duidelijk dat de voorstellen van de Monitoring Group als een bom onder de huidige werkwijze binnen IFAC worden gezien. Insiders verwachten een stevige strijd voor het behoud van het huidige model.

De consultatie van het rapport van de Monitoring Group sluit op 9 februari 2018. Ook de NBA zal op het rapport reageren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.