Nieuws

Advocaten in India zetten rem op juridische diensten big four

De beroepsorganisatie van advocaten in India verbiedt de big four om hun juridische diensten verder te ontwikkelen. In juli wordt daarover een rechtszitting gehouden.

Dat meldt het FD, op basis van berichtgeving op de Britse vaksite Legal Week. De Indiase advocatenorde vergaderde in april over een klacht tegen de groeiende legal services van de vier grote accountantsorganisaties. Volgens de Indiase wetgeving mogen alleen advocaten die bij de orde staan ingeschreven het recht praktiseren.

Na de vergadering verbood de advocatenorde de big four verder om juridische diensten aan te bieden in India. Ook moeten de vier organisaties aan de orde informatie verstrekken over de bij hun werkzame advocaten. KPMG en EY noemen in een reactie de actie van de orde "ongegrond en incorrect". Ook stellen ze dat zij zich niet met rechtspraktijk bezighouden. PwC en Deloitte hebben nog niet gereageerd op de zaak.

In juli is er in New Delhi een rechtszitting over de kwestie. Het werk van advocaten is in India beschermd tegen te veel invloed van internationale praktijken.

Nederland

Ook in ons land groeit het aandeel van de grootste accountantsorganisaties op de markt voor legal services. Naast de big four is ook BDO actief in juridische diensten. In verband met de onafhankelijkheidsvoorschriften ontwikkelt de juridische dienstverlening zich op afstand van de accountantspraktijk. De aanbieders zijn aparte rechtspersonen.

De kantoren richten zich als alternative legal service providers onder meer op advisering over regelgeving en compliance, fusies en overnames, due diligence, contractenbeheer en intern onderzoek. Ten opzichte van de grote advocatenpraktijken bewegen ze zich in de subtop, maar ze gelden wel als sterk in legal tech.

De recent verschenen uitgave Trends in Accountancy 2018-2019 bevat een nadere analyse van de juridische dienstverlening door de grote accountantsorganisaties in Nederland.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.