Nieuws

Shell: belastingregime Nederland niet uniek

De fiscale behandeling van multinationals in Nederland is "op geen enkele manier uniek".

Dat heeft Shell-bestuurder Alan McLean gezegd in een gesprek met de vaste commissie Financiën van de Tweede Kamer. McLean benadrukte daarin opnieuw dat het olie- en gasbedrijf, dat al jaren geen winstbelasting heeft betaald, naar "letter en geest" van de wet handelt.

Dat Shell in Nederland geen winstbelasting verschuldigd is, komt doordat het bedrijf relatief veel overzeese investeringen doet, bijvoorbeeld om nieuwe olie- en gasvoorraden op te sporen. Als daarop verliezen moeten worden genomen, kan het bedrijf die onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de winst die in Nederland wordt opgegeven bij de fiscus.

Verliezen dumpen

Volgens McLean is daar niks bijzonders aan. "Onze concurrenten, Wintershall in Duitsland, ENI in Italië, BP in het Verenigd Koninkrijk, Repsol in Spanje en natuurlijk ExxonMobil en Chevron in de Verenigde Staten, profiteren allemaal van een vergelijkbare fiscale behandeling van hun overzeese investeringen", aldus de Shell-bestuurder.

"Shell probeert innovatief te zijn en te experimenteren", zei McLean verder. "Wij zouden graag willen dat alle risico's die wij nemen worden beloond en wij nooit een verlies hoeven te nemen. Maar soms is de realiteit dat we risico's moeten nemen die niet goed uitpakken. Het is niet zo dat wij ons in bochten wringen om verliezen te creëren en in Nederland te dumpen, integendeel."

Veel Kamerleden zijn kritisch over de mogelijkheid die de wet bedrijven als Shell biedt om de belastbare winst te drukken. Partijen als GroenLinks, PvdA en SP willen daar paal en perk aan stellen.

Betere uitleg

McLean zei de zorgen te begrijpen, maar benadrukte ook dat het belastingstelsel "erg succesvol is geweest bij het aantrekken van echte bedrijven met echte banen". Dat past bij een open economie, vindt hij. De Shell-bestuurder zei verder dat het bedrijf wellicht gebaat is bij een betere uitleg van de regels. "De rekenkunde is simpel. Maar ik begrijp dat het voor mensen vreemd kan zijn dat je winst maakt, of lijkt te maken, en geen winstbelasting betaalt."

Het olieconcern wil transparanter worden over de belastingafdrachten. Volgens de toezegging van McLean aan de Kamer gaat Shell informatie publiceren over winsten, verliezen en betaalde belastingen per land waarin het concern actief is. "Die garantie geef ik u", aldus de Shell-bestuurder.

» Debat Commissie Financiën Tweede Kamer over belastingafdracht multinationals

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.