Nieuws

Trump verliest rechtszaak om overdracht financiële documenten

Mazars moet documenten over president Trump overhandigen aan de Oversight Committee van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zo bepaalde een rechter in Washinton maandag.

Het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten sinds januari de meerderheid hebben, wil financiële gegevens van Trump hebben om mogelijke misdragingen van voor zijn presidentschap te kunnen onderzoeken. De commissie dagvaardde daarom Mazars, de accountant van de Amerikaanse president. Het is een van de tientallen dagvaardingen die het huis heeft uitgebracht om onderzoek te kunnen doen naar Trump.

Trump dagvaardde vorige maand op zijn beurt Mazars en de Democratische voorzitter van de Oversight Committee om de overdacht van documenten te voorkomen. De Democraten zijn volgens Trump bezig met het het verzamelen van zoveel mogelijk materiaal om te kijken of daar informatie bij zit die zij tegen hem kunnen gebruiken bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Volgens Trumps advocaten worden de onderzoeksbevoegdheden van het Congres te ver opgerekt.

De door de vorige president Obama aangestelde rechter Amit Mehta oordeelde echter dat de commissie aangetoond heeft dat het niet bezig is met een "pure fishing expedition", en dat de documenten van Mazars het Congres zouden kunnen helpen bij het doorvoeren van wetgeving en andere kernfuncties, zo meldt persbureau Reuters.

"It is simply not fathomable that a Constitution that grants Congress the power to remove a President for reasons including criminal behavior would deny Congress the power to investigate him for unlawful conduct - past or present - even without formally opening an impeachment inquiry", stelde Mehta.

Mehta verwierp ook het verzoek van Trump om de beslissing aan te houden in afwachting van een hoger beroep. "It's totally the wrong decision by obviously an Obama-appointed judge", zo reageerde de president op de uitspraak.

Mazars heeft zeven dagen de tijd om aan de dagvaarding te voldoen. Het kantoor heeft geen standpunt ingenomen in de zaak en zal zich houden aan alle wettelijke verplichtingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.