Nieuws

VVD: 'Toezicht nodig op algoritmes'

De VVD wil dat accountants jaarlijks rapporteren over de betrouwbaarheid en eerlijkheid van de algoritmes die bedrijven en overheden gebruiken.

Dat meldt het Financieele Dagblad. We mogen mensen "niet in een digitale jungle overlaten aan de sturing van algoritmen", staat in een nota die de VVD-fractie vandaag aan het kabinet stuurt.  De nota is een initiatief van Tweede Kamerlid Jan Middendorp (VVD). Ook in andere landen is er sprake van soortgelijke voorstellen.

Algoritmes bieden allerlei voordelen, maar volgens Middendorp kunnen algoritmes ook, vaak onbedoeld, de privacy schenden en discrimineren. De VVD wil voor elkaar krijgen "dat bedrijven en overheden communiceren over hun algoritmes. Ze moeten zelf onderzoeken of hun computerprogramma's schade kunnen aanrichten in de samenleving. En ze moeten laten zien dat de programma's functioneren zoals ze zijn bedoeld", aldus Middendorp.

De VVD-fractie wil dat accountants de algoritmes toetsen, zoals ze dat ook doen bij de financiële verslaggeving van bedrijven en overheden, en wil daarnaast dat er een nieuwe toezichthouder komt die zich specifiek richt op rapportages en kennisdeling op dit vlak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.