Nieuws

Curatoren Imtech voeren druk op

De curatoren van het failliete installatiebedrijf Imtech hebben drie nieuwe tuchtklachten ingediend tegen KPMG-accountants.

Dat blijkt uit het faillissementsverslag dat gisteren is gepubliceerd. De curatoren zijn van mening dat KPMG mede aansprakelijk is voor de schade als gevolg van het faillissement van het installatiebedrijf. De nieuwe tuchtklachten gaan over de jaarrekening over 2012. Volgens de curatoren zou KPMG over dat jaar een afwaardering van 370 miljoen euro op debiteuren en onderhanden werk niet goed hebben gecontroleerd. Slechts enkele weken na het verschijnen van de jaarrekening over 2012 moest Imtech tientallen miljoen extra afboeken.

De curatoren stellen verder dat een schuld van ruim honderd miljoen van de Poolse tak van Imtech aan de Duitse tak niet is vermeld in het jaarverslag, noch in het fraudeonderzoek dat advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek destijds uitvoerde. Daarnaast zou er verzuimd zijn goodwill in 2012 af te boeken.

KPMG heeft een schriftelijke reactie aan het Financieele Dagblad gestuurd: "De curatoren van Imtech zijn tuchtprocedures gestart tegen de accountants die in 2012 de grootschalige fraude bij Imtech aan het licht brachten. Dit gaat over de controle van de jaarrekeningen 2011 en 2012. Deze procedure moet beantwoorden of de accountantswerkzaamheden volgens de regels zijn uitgevoerd en leidt niet tot conclusies over de fraude bij Imtech."

Faillissement Imtech

Imtech raakte in opspraak toen begin 2013 bleek dat jarenlang gesjoemeld was met de boekhouding van zijn Duitse dochterbedrijf. De nasleep van deze affaire werd Imtech uiteindelijk fataal, ook omdat de slechte marktomstandigheden het moeilijk maakten om de gaten die geslagen waren in de balans te repareren. In de jaren waarin geknoeid werd in de boeken, was KPMG belast met de externe controle van de jaarrekeningen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.