Nieuws

'Misschien onderzoeksjournalist opnemen in het controleteam'

FD-journalisten Joris Polman en Matthijs Rotteveel deden mee aan een EY-workshop over de rol van de accountant bij fraude. De journalisten drongen opvallend snel door tot de kern van de zaak, merkte EY op. EY-bestuurder Auke de Bos: "Misschien moeten we wel een onderzoeksjournalist opnemen in het auditteam."

Polman en Rotteveel vertellen in de Newsroom-podcast aan presentator Mark Beekhuis van BNR over een workshop die hen werd aangeboden door EY. Polman: "Er heerst veel onbegrip over wat de verantwoordelijkheid is van de accountant bij fraude. Daarom organiseert EY die sessies, om duidelijk te maken hoe de interactie tussen accountants en ondernemingen is op dit vlak. Je ziet dat het zoeklicht heel snel naar de accountant gaat wanneer er fraude/faillissement is. Volgens accountants verwacht de samenleving te veel van hen. Dat kun je gewoon zeggen, maar je kunt ook een workshop in elkaar zetten en langsgaan bij politici, raden van commissarissen en ook redactie FD, om aan de hand van een casus te laten zien waar een accountant mee te maken krijgt."

Leerzaam

Polman en Rotteveel vonden de workshop leerzaam, omdat de dilemma's van de accountant goed te zien waren. Polman: "Ze moeten goed contact houden met hun klant en aan de andere kant moeilijke vragen stellen en dingen durven eisen. Dat lijkt ook op ons vak." Rotteveel: "Sommige dingen kwamen heel erg overeen, het op zoek gaan naar de waarheid. Het verschil zit hem in dat een journalist altijd kan doorgaan, terwijl een accountant gebonden is aan wet- en regelgeving."

Verwachtingskloof

Polman zegt dat zijn inzichten over accountants en fraude niet fundamenteel veranderd zijn door de workshop. Wat betreft de verwachtingskloof tussen de samenleving en accountants op het gebied van fraudedetectie verwijst Polman naar tuchtzaken waaruit blijkt dat de accountant dan vaak "toch niet die laatste stap" heeft gezet. Polman: "Er is een verwachtingskloof, er wordt misschien wat veel verwacht. Aan de andere kant zie je ook wel een tuchtrechter die toch regelmatig kritisch is en zegt, 'jullie waren niet kritisch genoeg'."

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

KPMG: 'Accountant besteedt bij minderheid beursbedrijven uitgebreid aandacht aan fraude'

Uit onderzoek van KPMG onder vijftig Nederlandse AEX- en AMX-fondsen blijkt dat bij 44 procent van de bedrijven in het recent afgesloten boekjaar de accountant gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om de stakeholders in de uitgebreide controleverklaring meer inzicht te geven in het onderwerp fraude. Bij deze 22 ondernemingen is in 12 gevallen ook aandacht besteed aan een key audit matter die gekoppeld is aan een geconstateerd frauderisico.

x 4

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.